IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците не може да се поставят под общ знаменател за надлимитната дейност

Генератор на такава дейност е практиката да се приемат и социални лица, каза доц. Божидар Финков

11:16 | 14.10.15 г.
Болниците не може да се поставят под общ знаменател за надлимитната дейност

Болниците не може да бъдат поставени под общ знаменател, когато се говори за надлимитна дейност. Това каза в предаването Денят ON AIR бившият здравен министър доц. Божидар Финков. Той обясни, че някои работят много и лимитът им е нисък или обратното.

Той изрази мнение, че редица частни болници със сигурност биха надхвърлили лимита си за тази година, „разгръщайки доста мащабна дейност“. И подчерта, че ключови защитници на фактурирането на надлимитните дейности са частните болници.

Казусът със заплащането на извършената надлимитна дейност се задълбочава с наближаването на края на годината. Преди дни от Българската болнична асоциация поискаха да бъде приет нов механизъм на заплащане на отчетената надлимитна дейност за реално извършено лечение от болниците. Според болничната асоциация ако не бъде намерен нов механизъм за заплащане, дългогодишните проблеми в системата на здравеопазването ще се задълбочат.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов вече посочи, че има информация за извършена надлимитна дейност от болниците, която не е фактурирана и затова Касата ще прави собствена проверка за извършената надлимитна дейност. Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че надлимитната дейност няма да се плаща, защото е надбюджетна, което по думите му е надзаконово.

Като генератор на надлимитна дейност доц. Финков посочи и практиката в някои по-малки болници се приемат т.нар. социални лица. По думите му това обикновено са възрастни хора, които особено през зимата постъпват в болницата по социални причини, като например „да са на топло”. „Това е типична социална дейност, но се реализира със средства от здравния бюджет”, обясни той.

Финков посочи начините за влизане в болница - пациентът да постъпи сам, по спешност, да са се самонасочи или като го докарат, например с автобуси от едно населено място за един ден за някакво изследване. По думите му изглежда последният вариант работи добре.

Бившият здравен министър коментира и разделянето на финансирането на здравното лечение на пакети. По думите му при по-гъвкав подход към здравните състояния „би могло по-правилно да се оползотворят средствата на Касата”.

На въпрос дали министър Петър Москов ще успее да наложи промяна в здравеопазването доц. Финков коментира, че всеки иска да си подреди къщата.

Още от разговора може да гледате на сайта на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още