IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нова република" ще съди Владислав Горанов заради активите на КТБ*

Искаме да знаем каква е масата на несъстоятелността на фалиралата банка към края на март, обяви Методи Андреев

10:59 | 23.05.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Бившите депутати от „Нова република“ и така наречената ”група за натиск” в миналия парламент - Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев, ще заведат дело срещу финансовия министър Владислав Горанов. Това съобщи самият Андреев в студиото на сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR.

От "Нова република" отправиха искане по Закона за обществена информация към министъра на финансите Владислав Горанов по процеса за осребряване на имуществото на обявената в несъстоятелност Кооперативна търговска банка (КТБ).

Те поискаха да знаят колко е несъстоятелността на банката към 31 март 2017 година, но така и не получиха отговор от финансовия министър.

"Владислав Горанов заяви в парламента през 2016 година, че заемът, който държавата дава на Фонда за гарантиране на влоговете, ще бъде върнат. След това, в началото на сагата КТБ, той каза, че 33% от парите ще бъдат върнати, а преди няколко месеца заяви, че щял да бъде доволен и ако 10% от парите бъдат върнати. Искаме да знаем каква е масата на несъстоятелността на КТБ към края на март", обясни гостът. 

Той допълни, че темата с КТБ никога не е била любима на ръководството на ГЕРБ, но тя все още остава в съзнанието на българите като една сериозна травма. Това е един неразрешим казус с поредица от въпроси без еднозначни отговори, поясни още той.

Припомняме, че държавният глава Румен Радев обеща да разсекрети стенограмата на КТБ след 26 май 2017 година, „защото има действащи политици в нея и това я прави с голяма обществена значимост“. 

"Дано президентът удържи на думата си. Има дори решение на съда да се разсекрети тази стенограма. Ние искаме да разберем какво се крие и защо не получаваме отговор", категоричен бе Андреев.

Министър Горанов мълчи, но ние вече имаме опит, каза още той. „В началото на април Върховния административен съд задължи финансовото ведомство да оповести публично чия е собствеността на данъчните складове. От данните стана ясно, че „Лукойл“ държи над 90 на сто. Сега отново по съдебен ред ще принудим задължените длъжностни лица да отговорят на въпросите ни", коментира още политикът.

Премиерът Бойко Борисов също се обяви за разсекретяване на стенограмата от консултациите на 29 юни 2014 г. при президента Росен Плевнелиев по повод КТБ и ситуацията във финансовия сектор в страната, съобщиха от правителствената информационна служба.

Според Борисов фалитът на банката е тема с изключителен обществен резонанс и публикуването на разговорите, проведени дни след поставянето на КТБ под специален надзор, ще създаде възможност за съставяне на обективно мнение за предприетите от институциите действия и ще отговори на очакванията за прозрачност по отношение на вземането на решения.

Позицията на премиера е в отговор на постъпило писмо от президента Румен Радев.

*Обновена към 11.08 ч с позицията на Бойко Борисов. 

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

12
rate up comment 17 rate down comment 0
analog
преди 6 години
Ха, ха. Не само Setver, ами и Ravon. От коя ли дупка изпълзя адвокатина ромски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 0
BogKa
преди 6 години
То затова България е в това състояние .Да сме забравили, да сме слагали пепел ...Да вземе сол да хвърляме и на кокали да гледаме скоро ще я докараме.Пак Евро-Интегрирани-Транссексуални-Педофили !!!1) sdar2)Ravon3)Setver
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 0
stanislavr
преди 6 години
Така е. Но (винаги има 1 НО) се оказва, че е имало 2 срещи при президентина - първата на 29.04.2014, втората на 14.07.2014. Ще разсекретят първата, за втората (по-важната) няма да разберем нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 0
coder
преди 6 години
Корпоративна, а не Кооперативна ТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 1
Protokol
преди 6 години
Дупедавците могат да вървят и с *** напред ...п.с. Ти не беше ли отявлен защитник на ромските права ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 0
Mr.Profit
преди 6 години
Без поуките от миналото няма как да си научим уроците и да вървим напред в бъдещето. В САЩ Бернанке, Гайтнър и Полсън написаха мемоари за финансовата криза за да може всеки, който има желание да надзърне в апаратната на държавните политики и финанси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 17
Ravon
преди 6 години
Все се намира някой да иска да раздухва отдавна приключени неща. КТБ беше преди 3г., това отдавна приключи и вече го забравихме, защо някой иска пак да повдига въпроса? Явно се прави с някаква цел, но на народа му писна от тези игри. Най-добре е миналото да си остане в миналото и да вървим напред към Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 2
Mr.Profit
преди 6 години
Българският народ има право да знае! Това се нарича прозрачност и България има нужда от такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 16
Setver
преди 6 години
Българският народ не е компетентен по случая, няма и нужда да се коментират неща от хора които си нямат представа от тия неща. Ние си имаме управляващи и БНБ, които са по-компетентни и знаят по-добре нещата. А и както се каза, стига сме дъвкали стари дъвки, време е да му турим пепел и да гледаме напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 3
Mr.Profit
преди 6 години
Щом няма нищо секретно българският народ има право да знае! Аз искам да я видя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още