IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ЕК спря парите по програмата за наука

Становището на Еврокомисията не означава пълно прекратяване на програмата, плащанията за наука спират за шест месеца, каза Тодор Танев

12:37 | 13.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Грешки в реализацията на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са се случили след оставката на бившия министър на образованието Тодор Танев, заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той увери, че всички процедури по оценяване от страна на ЕК са протичали нормално.

"Вероятно във времето, когато е била назначена г-жа Герджикова е имало някакво забавяне... Когато се намесиха кои ще вземат парите, тогава се е получило нещо", коментира Танев. 

По думите му тази програма е "чукнала по дамара на българската психика" и ние някак си сме я побългарили.

Танев обаче побърза да поясни, че становището на ЕК не означава пълно прекратяване, а спиране на изпълнението на програмата в срок максимум до 6 месеца. В първите два от тях, до края на този мандат, се дава право на българските власти да направят необходимите промени и да убедят комисията, че техните забележки са вече неоснователни, за да продължат т. нар. междинни плащания.

Темата коментира и бившият председател на НС Борислав Великов от Реформаторския блок. Той сподели друг прочит на ситуацията.

"Програмата е изобщо успех, че има такава за България. Хората вероятно са допуснали някакви грешки. Схващаме това като предупредително писмо, но нека да не ровим чак толкова много кой точно е допуснал грешките", коментира Великов.

Още от разговора вижте във видеото



 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още