IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери очакват цената на земята в Добричко да се задържи до пролетта

Търсенето на земеделски имоти продължава да е поне два пъти по-голямо от предлагането

14:59 | 13.11.14 г.
<p>
	Тази есен декар чернозем върви по 1300-1500 лева за парцели по 15-30 декара. <em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Тази есен декар чернозем върви по 1300-1500 лева за парцели по 15-30 декара. Снимка: freeimages.com

Цената на земята в Добричкия регион ще се задържи до пролетта догодина, докато не бъде продадена новата реколта и арендатори и кооперации не изплатят рентите, коментират пред БТА брокери на недвижими имоти в най-плодородния регион на страната.

Тази есен декар чернозем върви по 1300-1500 лева за парцели по 15-30 декара, а по-големите ниви достигат и 1700 лева, казва председателят на Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти Павлина Тодорова.

По думите й пазарът изчаква до края на годината да бъдат раздадени рентите, като направените вече първи плащания са средно около 60-80 лева за декар, колкото са били и миналата есен.

Търсенето на земеделски имоти продължава да е поне два пъти по-голямо от предлагането, посочва Божанка Костова, която посредничи в сделки в землището на Генерал Тошево - сред най-богатите на хумус в региона. Тя добавя, че по-големите парцели са поскъпнали със 100-200 лева спрямо тазгодишната пролет - до 1700-1800 лева за декар.

Някои земеделски култури тази есен се изкупуват по-евтино, но пък реколтата, особено от царевицата, е много добра и това ще запази ценовите равнища на земята, смята Костова.

Няма основание черноземът да поскъпне и не очаквам промяна до април-май догодина, заявява Димитър Крайчев, брокер на пазара в крайморските общини Каварна и Шабла. Той посочва, че парцелите край морето вървят между 1400-1650 лева за декар според категорията на земята, площта, срока на арендния договор, ако такъв има сключен, и други фактори.

По думите му границата от 2000 лева в реални сделки е премината само в Балчик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още