IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред държавите в ЕС с най-силен спад на строителството през май

Най-силен ръст на строителния сектор е отчетен в Словакия, Холандия, Чехия и Швеция

12:53 | 17.07.15 г.
България е сред държавите в ЕС с най-силен спад на строителството през май

Строителният сектор в България продължава да изостава и страната ни отново се нарежда сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-силен спад в строителството, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

През май страната ни е втора в ЕС по годишен спад на строителната продукция и трета по месечен – съответно 7% и 3,3%. "Лидер" по спад е Словения с понижение на строителната продукция от 9,9% на годишна база и 6,2% за месеца.

Същевременно средно за ЕС строителната продукция се повишава с 0,5% през май спрямо май 2014 г., макар че за месеца отбелязва спад от 0,3%.

За еврозоната средният ръст на строителната продукция  през май на годишна база достига 0,3%, а за месеца – също 0,3%.

Най-силен ръст на строителния сектор през май спрямо май миналата година е отчетен в Словакия, Холандия, Чехия и Швеция – съответно – 18,7%, 16,4%, 13,4% и 13,3%.

Сред държавите с най-силен спад са Франция и Холандия – съответно 2,8% и 2,5%.

Строителният сектор в страната ни не успява да преодолее проблемите си заради застоя при сградното строителство, чийто дял от общата строителна продукция достига над 55%. Очаква се раздвижване при строителството на сгради през следващите месеци, предвид ръста на издадените разрешителни за строеж, който беше отчетен от Националния статистически институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още