IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата се издължава на летищата в Пловдив и Горна Оряховица

Дълговете са за над 2 млн. лева, които днес бяха осигурени от кабинета

15:45 | 20.07.16 г.
Държавата се издължава на летищата в Пловдив и Горна Оряховица

Правителството осигури малко над 2 млн. лева, с които да разплати задълженията на държавата към летищата в Горна Оряховица и Пловдив, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Дълговете са били във връзка с финансирането на дейности по осигуряване на безопасността и сигурността на полетите, както и за поддържане и развитие на летищата, обясняват от пресслужбата на кабинета.

В началото на тази година държавата успя да отдаде на концесия летището в Горна Оряховица на консорциум „Гражданско летище Горна Оряховица”, учреден от фирмата „Кристална вода” АД и държавната компания „Летище Горна Оряховица” ЕАД.

Консорциумът беше и единствен участник в процедурата, макар по-рано транспортният министър Ивайло Московски да съобщаваше за интерес от страна на американски инвеститор към летището.

Концесионерът е длъжен да инвестира 32,1 млн. лева в летището, да подготви геренален план и подробен устройствен план за развитието му, да изгради допълнителна пътека за рулиране, да ремонтира и разшири пистата, да изгради карго терминал и разпределителен център, както и ремонтна база за самолети, логистичен център и център за подготовка на пилоти. В договора е записано и изискване сградата на терминала да бъде ремонтирана по изискванията на Шенген.

Същевременно държавата прави опит да отдаде на концесия и „Летище Пловдив“. Процедурата е втора за съоръжението, като първата беше само за развитие на карго терминал и приключи неуспешно.

Дотук се съобщава за интерес на курортния комплекс „Пампорово“ към летището, както и на китайската компания China Construction.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още