IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: София е в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в света

Градът е на първо място от европейските столици по ръст на БВП за последните 10 години

12:34 | 27.09.16 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йорданка Фандъкова по време на Първата среща на кметовете от страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и инициативата на Китай 16+1 &nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Йорданка Фандъкова по време на Първата среща на кметовете от страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и инициативата на Китай 16+1  Снимка: БТА

София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите градове в света и е на първо място от европейските столици по ръст на БВП за последните 10 години. Това каза кметът на града Йорданка Фандъкова при откриването на Първата среща на кметовете от страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и инициативата на Китай 16+1 под наслов "София - пресечна точка на нови възможности".

"Инвестициите, които правим в последните години в разкриване на културно-историческо наследство в нашия град, са инвестиции, от които очакваме много. Те се връщат и разширяват възможностите за бизнес предприемачеството", заяви Фандъкова, цитирана от Агенция "Фокус".  

По думите ѝ София привлича все повече туристи. "Само за последните шест години постигнахме над 60 % ръст на туристите, а за първите 6 месеца от тази година са с 8% повече спрямо същия период миналата година", посочи кметът. 

"В развитието на метрото, управлението на отпадъците постигнахме доста добри резултати. Преди дни беше потвърден и кредитният рейтинг на нашия град, който ни позволява да продължим да привличаме средства и да инвестираме", посочи още столичният градоначалник.

"Според класация на Bloomberg сме на 3-то място в Европа по стартиращи компании в сферата на ИТ индустрията", подчерта Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че тази година в София се проведе УебИт Фестивал - международно събитие в областта на иновациите и дигиталните технологии, което по думите ѝ е едно от най-значимите събития с 5 000 участници над 70 участници от цял свят, като отправи покана за следващия фестивал, който ще се проведе през април месец 2017 г., когато София отново ще е домакин.

По данни на Свободния туристически барометър в страните, участващи във форума, туристическите посещения са над 144 милиона и са генерирали приходи за 162 млрд. долара, съобщи министърът на туризма Николина Ангелков по време на форума, допълва БТА.

Според тези данни през миналата година София е посетена от 916 хил. туристи, а приходите от нощувки са 116 млн. лв., каза министърът. Общо 553 хиляди туристи са посетили София през първите седем месеца на годината, което е ръст от над 8,6 на сто, отчете Ангелкова. По думите ѝ 2016 г. се очертава рекордна за българския туризъм като само за първите седем месеца страната ни е посетена от над 4,5 млн. чуждестранни туристи. 

Министърът на туризма посочи, че съвместно със Столичната община са разработени осем културно-исторически дестинации за София с интерактивни карти към тях, които ще бъдат публикувани на сайта на министерството.

Тя напомни, че в края на тази година София ще е домакин на Първия международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който се организира съвместно със Световната организация по туризъм. 

Във форума участват кметът на Белград Синиша Мали, на Сараево - Иво Комшич, на Скопие - Коце Траяновски, на Талин - Таави Аас, и председателят на Народния конгрес на Пекин Ду Дъйн. Домакин на срещата е кметът на София Йорданка Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Vasstam
преди 7 години
Ако може статията да бъде допълнена с точно обяснение на "инициативата на Китай 16+1", а така също и пълен списък с присъстващите кметове. Останах с впечатлението , че това са всички присъствали, което ако е така, става много пресилено в името да се съдържа ЦИЕ, което включва Румъния, Словакия, Чехия, Полша, Словения, Хърватска и т.н. дори Австрия и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Явно децката даскалица живее в някаква друга София, не в тая на софиянци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
melon
преди 7 години
Данче, а да вземете да оправите улиците, не чак асфалта, но поне табели да има и номера, а? Па тогава се фукайте :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Явно платената пропаганда за президентските избори вече започна още преди кандидатът да е ясен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Путко Мафани
преди 7 години
Данчето се е объркала много.И какво общо имат Самоковските села със София?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Путко Мафани
преди 7 години
Данчето се е объркала много.И какво общо имат Самоковските села със София?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още