IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Категоризацията на плажовете ще е напълно ясна преди лятото на 2017 г.

Законовите промени за групирането са готови, но подробностите ще се уредят с нова наредба

15:40 | 30.06.16 г.
Категоризацията на плажовете ще е напълно ясна преди лятото на 2017 г.

Повече яснота по категоризирането на плажовете у нас ще има най-рано в края на годината или дори непосредствено преди летния сезон на 2017 г., става ясно от промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, предложени от Министерството на туризма.

Още през миналата година министърът на туризма Николина Ангелкова лансира идеята за категоризиране на плажовете според това дали се намират в населени места, или не, и каква инфраструктура има около тях.

На тази база се предвижда да се определят и концесионните плащания, както и пределните цени на предлаганите услуги по плажовете – например наем на чадъри и шезлонги.

Ведомството публикува днес предложенията си за промени в закона, като с текстовете се определят четири големи групи плажове – в урбанизирани територии, в неурбанизирани територии, но в близост до туристическа дестинация, в неурбанизирани територии, които са отдалечени от туристически дестинации, и плажове с ограничено ползване или развиване на специален вид туризъм.

Към всяка основна група плажове ще има подгрупи. Те обаче ще бъдат определени с наредба на Министъра на туризма. Наредбата трябва да бъде готова до 3 месеца след влизането на закона в сила. Това обаче ще се случи най-рано към края на годината – началото на следващата година, защото първо предстои обществено обсъждане на текстовете, а след това те трябва да бъдат одобрени последователно от Министерския съвет и Народното събрание.

Отделно в преходните и заключителни разпоредби на проекта е посочено, че измененията ще влязат в сила 6 месеца след обнародването им в Държавен вестник.

Отделните подгрупи плажове ще се определят според различни критерии. Предвидени са минимални изисквания за осигуряване на площи за свободно плажуване, както и за допълнителни търговски и развлекателни услуги.

Предвижда се и създаването на публичен регистър на плажовете, който също ще се прави и поддържа от туристическото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още