IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комитет към ООН настоява България да осигури достъп до правосъдие заради градо-устройството

Страната ни нарушава международна конвенция, като не разрешава на гражданите да осъществяват съдебен контрол върху разрешенията за строеж

22:01 | 22.10.15 г.
Комитет към ООН настоява България да осигури достъп до правосъдие заради градо-устройството

България има срок до края на годината да предприеме законодателни мерки за осигуряване на достъпа до правосъдие при одобряването на устройствени планове (ОУП и ПУП) и издаването на разрешения за строеж по Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Това съобщава Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", която се позовава на доклад на Организацията на обединените нации (ООН) от 20-ти октомври.

Организацията изразява безпокойството си, че държавата не е предприела никакви мерки още през 2013 и 2014 г., когато Комитетът по прилагането на Орхуската конвенция на ООН е установил, че българското законодателство нарушава разпоредбите й по отношение на достъпа до правосъдие при устройството на територията.

Решението на Комитета се базира на десетки случаи, в които местните власти безконтролно са разрешавали строежи в защитени територии в нарушение на екологичното законодателство, възползвайки се от силно ограничения съдебен контрол върху издадените от тях актове по ЗУТ. За сравнение, всички актове на министър председателя на България подлежат на съдебен контрол, подчертават от коалицията.

ЗУТ забранява на гражданското общество да осъществява съдебен контрол върху разрешенията за строеж на тези незаконни обекти. Държавата вече близо 3 години отказва да промени закона, въпреки ангажиментите, които е поела съгласно Орхуската конвенция, посочват от коалицията.

Реакцията на Комитета по прилагане на Орхуската конвенция идва в разгара на местните избори, когато всички партии обещават бързо икономическо развитие и растеж, допълват екозащитниците. “Опитът от презастрояването на Черноморието и планинските курорти показва, че това развитие със сигурност ще бъде за сметка на околната среда и защитените ни територии. Гражданското общество обаче няма силен инструмент за контрол върху административните действия на местната власт”, посочва се още в съобщението.

През 2013 г. Съдът на Европейския съюз (ЕС) излезе с тълкувателно решение за Словения, според което всички заинтересовани страни следва да имат достъп до информация за градското и териториално планиране и отказът до такава информация с мотива, че така се защитава поверителността на търговската тайна, не е основателен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още