IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Логистична компания взе сертификат за инвестиция от 30 млн. лева

От началото на годината са сертифицирани 12 проекта с инвестиции на стойност близо 245 млн. лв.

17:05 | 06.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Министърът на икономиката Божидар Лукарски връчи два сертификата за инвестиция клас А, съобщи пресцентърът на икономическото министерство.

Сертификат за инвестиция клас А получи базираното в Севлиево „Хамбергер България“ ЕООД за разширяване на производственото си портфолио с нови продуктови линии и изграждане на логистичен център в града.

„Инвестицията по този проект е достигнала близо 30 млн. лева с осигурени 164 нови работни места, поясни изпълнителният директор на „Хамбергер България“ Николай Петров. Българското дружеството е единственото от групата „Хамбергер“, което е изнесено извън Бавария. Към момента инвестициите им възлизат на над 80 млн. лева като във фирмата работят около 4000 човека. 

Сертификат за клас А получи и проектът на „Кока-Кола Хеленик Бизнес Сървисиз Организейшън“ за разширяването на дейността на българския център за споделени услуги, който централизирано предоставя дейности в областта на финансите и човешките ресурси на предприятията в групата на "Кока-Кола ХБК". Стойността на проекта е близо 1,1 млн. лева и предвижда откриването на 164 нови работни места.

Според Лукарски връчването на тези два сертификата е важен индикатор за доверието на инвеститорите в предвидимостта на бизнес средата в България.

Той напомни, че повишеният инвеститорски интерес се потвърждава и от броя на сертифицираните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите. От началото на годината до момента са сертифицирани 12 проекта на обща стойност близо 245 млн. лв., което е с почти 115 млн. лв. повече от същия период на 2015 г. Очаква се разкриването на 3400 работни места.

Лукарски посочи още, че през 2015 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната възлизат на 1,6 млрд. евро. , което е най-високият отчетен размер на ПЧИ след 2009 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още