IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти се радва на следкризисни ръстове

Сделките от началото на годината са с 35% повече спрямо сделките за цялата 2014 г., според консултантска компания

15:28 | 14.10.15 г.
Пазарът на луксозни имоти се радва на следкризисни ръстове

Силен ръст на сделките на пазара на луксозни имоти у нас отчита консултантската компания Unique Estates.

От началото на годината общият брой на сделките във високия сегмент от пазара на имоти е с 35% по-голям в сравнение с всички сделки, осъществени през цялата 2014 г.

Преминат е и психологическият праг от 1 млн. евро за сделка, след като в продължение на няколко години сделките на нива от 500 хил. евро се считаха за високи, коментира изпълнителният директор на компанията Весела Илиева.

Клиентите, готови да инвестират в жилище на висока стойност, са собственици на успешен бизнес, които по-рано са изпитвали колебания, но вече усещат финансова стабилност в дългосрочен план, посочват от компанията.

Купувачите в най-високите ценови нива имат изключително сериозни изисквания, рядко правят компромиси и търсят не само добре реализирана идея, а цялостна концепция, която да отличи техния имот от останалите в града.

Клиентите са два основни типа - семейства, за които домашният уют е приоритет и прекарват повече време у дома, и забързани, работещи хора, които прекарват много малък процент от деня си у дома. Първите търсят къщи с удобно местоположение и много помещения, а вторите - луксозни апартаменти в сгради, където живеят хора от тяхното обкръжение и където могат да получат всички необходими услуги - фитнес, СПА център, химическо чистене, помещения за срещи, автомивка и други.

Освен за собствено ползване, все по-често луксозни имоти се купуват и с цел инвестиция заради недостатъчното предлагане на жилища под наем в сегмента. „Все по-често в София гостуват чужденци, които търсят варианти за пребиваване в рамките на 3 до 6 месеца. Към момента на пазара се предлагат основно едногодишни договори за наем. Така хотелите се превръщат в единствена алтернатива”, посочва Илиева.

Средният наем, на който може да се отдава под наем едно луксозно жилище на стойност от около 300 хил. евро, е 2 хил. евро месечно. Това дава средна годишна доходност от близо 7% при по-малко от 5% за масово жилище, изчисляват от компанията.

Компанията представи днес и новия си проект в София – ММ World, който ще бъде завършен през следващата година. В сградата има офис площи, шоурум, паркинг с автомивка, фитнес център, лоби с две VIP зали, рецепция и ресторант, както и жилища с площ от 110 до 240 кв. м и още два апартамента с площ, достигаща 470 кв. м. Цената на жилищата варира от 170 хил. до 300 хил. евро без ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още