IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 31 август

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:00 | 31.08.15 г.
Акцентите в бизнеса на 31 август

В България

Строителните компании в България започват да излизат от кризата, показват последните данни на НСИ относно дейността на нефинансовите предприятия през 2014 г. От тях е видно, че през миналата година броят на строителните компании расте леко – от 18,7 хил. до 18,9 хил. В същото време произведената продукция в сектора се повишава до 14,89 млрд. лева.

Икономистът от Industry Watch Лъчезар Богданов заяви още, че България не бива да се страхува от бежански натиск върху икономиката. Според него България, както и много европейски държави, е изправена пред дългосрочен демографски проблем и той няма как да бъде разрешен, освен чрез частично отваряне на границите и „вливане на свежа кръв“

Износът на услуги също се е повишил 4,5 пъти в последните години, а на стоки – 2 пъти, и това основно се дължи на развитието на няколко бранша – IT индустрията, аутсорсинга на бизнес услуги и преработващата индустрия, се посочва в доклад на Industry Watch.

В същото време обаче Красимир Катранджиев, председател на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара, заяви, че кражбите на фирми са бедствие за държавата и бизнеса. Според него "извършителите проучват набелязаната фирма и организират пререгистрацията й, което става с електронен подпис". Как точно се случва това четете тук.

И още една бизнес новина: платформата за споделено пътуване Uber предоставя най-евтините и качествени услуги в София, показват резултатите от проучване на Асоциация „Активни потребители“, проведено през август. Организацията е проверила чрез тайни клиенти услугите на 5-те най-големи таксиметрови компании, обслужващи столицата и Uber.

По света

С предстоящите парламентарни избори в Гърция парадоксално или не, популистката СИРИЗА може би ще се окаже една от малкото водещи коалиции в Гърция, която ще се яви на изборите на 20 септември с обновена програма за управление, изработена след дълги срещи по време на националната конференция на партията, провела се през уикенда.

Още една новина от съседите ни, този път от север: икономиката на Румъния вече не зависи от столицата, тъй като Букурещ е изгубил в полза на останалата част от страната над една трета от бизнеса за седем години. Оборотът на компаниите, регистрирани в румънската столица, е намалял в последните седем години с 37% до 443 млрд. леи.

Украйна отново е разтърсвана от сблъсъци: за силна експлозия и сблъсъци в района на парламента в Киев, както и около 15 ранени полицаи, съобщават световните агенции. Причината – приетите от депутатите в Украйна промени в Конституцията на страната, с които се дава повече автономия на размирните източни области.

На другия край на света и в частни разговори, и в публични изявления по време на световната конференция в Джаксън Хоул на централни банкери от цял свят красноречиво заявиха на американските си колеги, че са готови за повишаване на лихвените проценти в САЩ и биха предпочели Фед да беше предприел стъпката още преди време.

От света на суровините: цената на петрола спадна под 49 долара за барел в понеделник след най-голямото си двудневно повишение за последните шест години през миналата седмица вследствие на натиска от свръхпредлагането и новите опасения за икономиката на Китай.

На борсата

Водещите индекси на българския капиталов пазар стартират седмицата в позитивно настроение след публикуваната поредна порция консолидирани отчети, но изпращат август на червена територия. В понеделник индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се покачи с 1,17% до 459,44 пункта, след като изпрати миналата седмица със спад от 2,9 на сто и август с понижение от 3,7%.

В същото време консолидираните резултати на Спарки Елтос, Трейс Груп Холд и Еврохолд България се влошават, става ясно от консолидираните финансови отчети на дружествата. През първото полугодие на 2015 г. Еврохолд България АД отчита консолидирана нетна загуба в размер на 2,95 млн. лв. спрямо печалба за 412 хил. лв., реализирана през същия период на 2014 г.

Препоръчваме

Ако сте фенове на луксозните джаджи, то със сигурност ще ви впечатли най-новото устройство на пазара. Южнокорейската компания LG представи 23-каратов златен смарт часовник. LG Watch Urbane Luxe струва 1200 долара, а от него са направени само 500 бройки, всяка една гравирана с уникален сериен номер.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още