IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белград отзова дипломатите си от Скопие след шпионски скандал

Имаме доказателства за разузнавателни действия срещу институциите на Сърбия, твърди сръбският президент Александър Вучич

17:27 | 21.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сърбия изтегли всичките си дипломатически представители от македонската столица Скопие, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирайки националната телевизия в Сърбия и външното министерство на страната.

Посланик Душанка Димак-Томич и служители от посолството са пристигнали в Белград в неделя вечерта. Причината за оттеглянето на дипломатите е определена като спешна консултация.

По-рано сръбската дипломатическа мисия поиска македонските власти да засилят мерките за сигурност за защита на мисията.

Пресслужбата на сръбското министерство на външните работи съобщава, че във връзка със сегашната ситуация  специално ще бъде направено изявление от външния министър Ивица Дачич.  

В понеделник след обед обаче пояснение направи сръбският президент Александър Вучич. "Нашите компетентни органи установиха и ни дадоха доказателства за разузнавателни действия срещу институциите на Сърбия", заяви Вучич пред репортери и уточни, че за момента Белград ще продължи да развива приятелски отношения с Македония.

"Министерството на външните работи не е наясно с причините за това решение и в момента влиза в комуникация с външното министерство на Република Сърбия, за да установи причините, довели до това решение. Според Виенската конвенция институциите на Република Македония предприемат мерки за защита на сигурността и интегритета на посолството на Република Сърбия в Скопие", се казва пък в официално изявление на македонското Министерство на външните работи. 

През юли по време на официално посещение в Гърция сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че Сърбия е сгрешила, когато е признала Македония под конституционното ѝ име. 

Сръбският политик е заявил, че Скопие винаги е имало негативно отношение към сръбската позиция относно Прищина. Македония първо призна Косово и после подкрепи неуспешния опит за присъединяване към ЮНЕСКО, "което вбеси Сърбия", е казал Дачич, цитиран от МИА. По думите му не е било справедливо сръбската страна да признае Македония с името й Република Македония. Сръбският външен министър направи подобни коментари и през януари.

На международно ниво Македония е с официалното име Бивша югославска република Македония (БЮРМ) заради спор с Гърция. 

По-рано също имаше силно напрежение между двете страни, след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на т. нар. "Кървав четвъртък" на 27-ми април, като дори си направи селфи. Тогава по време на протестите бяха пребити над сто души, като сред тях бе и сегашният премиер Зоран Заев. По-късно Живайлевич напусна Македония, а посланик Душанка Дивяк-Томич бе привикана в македонското външно министерство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още