IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citi продава бизнеса си с банкиране на дребно в Унгария на австрийската Erste

Това е поредният ход на американската банка по отделянето на нестратегически операции

14:37 | 02.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Citi продава бизнеса си с банкиране на дребно в Унгария на австрийската Erste

Citi продава бизнеса си с банкиране на дребно в Унгария на австрийската Erste Group Bank. Това е поредният ход на третата по големина американска банка, свързан с отделянето на нестратегически бизнес операции, пише Ройтерс.

Продажбата включва банкирането на дребно, потребителските кредити и бизнеса с кредитни карти на Citi. Служителите в тези звена ще бъдат преместени в регионалното поделение на Erste.

От Citi не съобщават финансовите условия по сделката. Още през юни Ройтерс съобщи, че Erste Group е все по-близо до закупуването на ритейл портфолиото на Citi в Унгария.

През последните години американската банка свива операциите си в глобален план. Например, Citi се раздели с бизнеса си по банкиране на дребно в Япония.

У нас Citi оперира чрез клон. Към 30 юни поделението спечели 3,449 млн. лв., или с 56,9% по-малко спрямо същия период на 2014 г. Активите се равняват на 855,1 млн. лв., като са с 28,3% повече в сравнение с края на юни миналата година.

Що се отнася до Erste – банката планира да възобнови дивидентите за акционерите през 2015 г. след по-добрата от очакваното печалба през второто тримесечие. Резултатите бяха стимулирани от подобряващите се икономики в региона на Централна и Източна Европа, където са съсредоточени операциите на австрийската банка.

Третият по големина трезор в Източна Европа извлича ползи и от това, че не оперира в Украйна и Русия, където резултатите на регионалните конкуренти UniCredit Bank Austria и Raiffeisen Bank International пострадаха значително.

Erste, която оперира и в Чехия и Румъния, спечели 261,4 млн. евро през второто тримесечие. Пазарът в Унгария не допринесе за печалбата на групата през отчетния период, става ясно от междинния финансов отчет на австрийския трезор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още