IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев глоби Газпром с 3,4 млрд. долара за злоупотреба с господстващо положение

Едва ли тази глоба ще бъде събрана, съмняват се и украински наблюдатели

18:23 | 22.01.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Киев глоби Газпром с 3,4 млрд. долара за злоупотреба с господстващо положение

Антимонополната комисия на Украйна е наложила санкция от 85 млрд. гривни (3,4 млрд. долара) на Газпром заради злоупотреба с господстващо положение на пазара за транзит на газ, съобщава руската информационна агенция ТАСС.
Агенцията се позовава на съобщение във Facebook на председателят на институцията Юрий Терентиев.

Антимонополните власти в Украйна водят разследване на казуса от април 2015 година по сигнал на премиера Арсений Яценюк. На сайта на комисията няма официално съобщение за наложената глоба, но на 25 декември 2015 година институцията е признала, че Газпром злоупотребява със своието положение на пазара за транзит на газ в периода 2011 - 2015 година.

Тогава обаче не е определен размер на наказанието за това нарушение.

На 14 януари е имало насрочено изслушване на Газпром по делото. Представители на руската компания не са се явили. В списъка с предстоящите събития пък се вижда, че заседание по делото е имало тази сутрин.

Самите украински експерти не вярват, че наказанието срещу Газпром ще бъде изпълнено, посочват още от ТАСС. Председателят на Киевския институт по енерпгийни изследвания Александър Нарбут посочва пред журналисти,че няма юридически механизъм за събиране на глобата.

Според Нарбут решението само отвлича вниманието от факта, че Нафтогаз Украйна всъщност е с доминираща позиция на пазара и това се запазва чрез редица технически регламенти и подзаконови актове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Ами като не харесват руската газ то има лесно.Въпросът ,че цяла ЮжнаЕвропа ще го отнесе в разгара на зимата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Абе ако не беше Путин, дет толкова го плюят, а напр. некой като хохъла Хрушчов или Брежнев, досега в Украйна да са забравили и мейдан и Драган.. Даже и в момента, който и да е от повечета руснаци, ако беше на мястото на Путин, досега да ги е накарал да си ядат сами черния дроб тези ла^йнета като Ярош, Ляшко, Тягнибог и пр. "ревалюционери", ама Путин е от друго тесто - той мисли първо за кинти, после за другите неща, а манталитетът му е по-скоро на коварен китаец, отколкото на руски мужик, та... имали късмет децата... хаха! Въпреки, че точно такива като Путин са най-страшни - никога не забравят и не прощават - некъде им е сложил черджето на хохлите и рано или късно ше си платят за всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Може и да ги получат когато 1 рубла стане 1 милиард долара. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
ха ха ха как пъ се спряха ТОЧНО на тази цифра!? :)))) Направо да закръглят на 10 милиарда. ха ха ха. Така и така си знаят, че вероятността да получат 3.4 милиарда е равна на вероятността да получат каквато и да било цифра над нея. Защо не поискат и 100 милиарда!? :))) ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Не е много т рудно да се сетим, че в случая Укропия се явява монополист в транзита на газ към Европа и го продемонстрира с безцеремонното нарушаване на договора от 2009г., изменяйки ЕДНОСТРАННО таксата за транзит, като я увеличи почти двойно. С аргумента "Ще спрете ли газа за Европа". Та зависи от гледната точка. Но западните "партньори" все по-често си затварят очите за детинските действия на пишман управляващите в Окраина. Примерът на МВФ с дефолта, който се направиха, че не виждат, е показателен колко важно е да притискат Русия с всички допустими и недотам допустими средства при всеки удобен случай. Като случая с отказа на Окраина да си изплати държавния дълг към Русия по еврооблигациите, закупени от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Имам усещането че както вървят нещата Руската империя ще си прибере обратно блудното чедо Украйна...дето си му е мястото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 8 години
Еми с маски, тояги и коктейли "***" такива идват на власт... Напънала се мухата и родила Слон! *** му се лайката на Газпром сега... ! Нека му е! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още