IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македония издига ограда на границата с Гърция

От правителството казват, че не планират да спрат бежанците, а да ги насочат към контролните пунктове

16:20 | 28.11.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА/AP</em></p>

Снимка: БТА/AP

Македонската армия започна в събота изграждането на метална ограда по границата си с Гърция, съобщи Ройтерс. От правителството обаче казват, че нямат планове да затворят достъпа на бежанците на път към Западна Европа.

Войници вкопават в земята 3-метрови метални стълбове, изграждайки ограда, подобна на построената от Унгария на южната й граница с цел да възпре бежанците, уточнява агенцията.

Говорител на правителството посочва, че целта на новата ограда е „да насочва потока от хора към контролните пунктове за регистрация и хуманно отношение".

„Искаме да подчертаем, че границата ще остане отворена”, казва говорителят Александър Гьоргев. „Ще позволим на хората, които идват от засегнати от военни действия райони, да преминават, както сме правили досега”.

По-рано този месец Скопие обяви, че ще пропуска само сирийци, иракчани и афганистанци. Това остави множество хора в ничията земя между Македония и Гърция, а преди два дни част от чужденците щурмуваха границата.

През октомври Унгария затвори южната си граница за мигрантите, като ги нарече заплаха за сигурността, просперитета и „християнските ценности” на Европа.

Това пренасочи бежанците към Хърватска и Словения по пътя им основно към Германия. Последната очаква около 1 млн. бежанци и мигранти само в рамките на настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
Не ограда ,минни полета трябва и пак не е сигурно че ще ги спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още