IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН се отказа да възкресява преговорите за обединението на Кипър

Всичко зависи от двете разделени общности, коментира специалният представител на ООН за Кипърския въпрос

13:59 | 04.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еспан Барт Ейде. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Еспан Барт Ейде. Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на обединените нации (ООН) няма да възкресява разпадащите се преговори за обединение на Кипър. Оттук насетне зависи от двете разделени общности да докажат, че наистина искат дългосрочно споразумение.

Това коментира специалният пратеник на ООН в Кипър Еспан Барт Ейде пред репортери, след като се срещна с с президента на кипърската гръцка общност Никос Анастасиадис, предава онлайн изданието EurActiv.com.

"Ако хората искат промяна, те трябва да се противопоставят, за да я постигнат“, коментира представителят на ООН на пресконференция след срещата.

„Възкресението на преговорите няма да се случи от ООН, а трябва „да дойде оттук. Зависи от кипърците. Ние не можем да го направим вместо тях“, допълни той.

Норвежкият дипломат се сбогува със средиземноморския остров и се оттегля от мисията, за да участва в парламентарните избори в Норвегия. 

Усилията за обединение на разделения остров Кипър се сринаха на мирната среща на върха в Швейцария през миналия месец, а Ейде заяви, че пътят напред е несигурен.

"Ние сме тук, за да помогнем и винаги сме на разположение, но не планираме никакви инициативи", каза Ейде. "Международната общност трябва да бъде убедена, че има истинско намерение за нов опит за обединение“, допълва той.

Ейде се срещна и с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ. Снощи той беше домакин и на прием, на който присъстваха лидерите и на двете общности на острова – първата им среща след разпадането на преговорите на 7 юли заради неуспеха за компромисно споразумение за нов режим за сигурност на острова.

Гърция иска да сложи край на правото на намеса в Кипър, което държи заедно с Великобритания и Турция, а кипърските гърци настояват за изтегляне на турските войски от страната, която се присъедини към Европейския съюз през 2004 г.

След разпадането на преговорите за обединението на Кипър Гърция и Турция непрекъснато си отправят обвинения. Никозия и Атина пък обвиняват посредника на ООН, че е бил неподготвен и не дава пълна представа за случилото се в Швейцария.

Островът е разделен от 1974 г. насам, когато турски войски нахлуват в северната му част в отговор на вдъхновения от Атина преврат, търсещ съюз с Гърция. Турция продължава да поддържа около 35 хил. военнослужещи в северната част на Китър, а Мустафа Акънджъ ръководи местното правителство, признато само от Анкара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още