IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихата война на Русия срещу международния ред

Владимир Путин се опитва да настрои западните страни една срещу друга по редица начини, коментира The Economist

12:05 | 13.08.16 г. 92
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Последните дни са доста успешни за екипа за мръсно реагиране на Русия. На 24 юли Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че няма да забрани изцяло на руския отбор да участва на игрите в Рио де Жанейро, въпреки че според официално разследване руското правителство е провело широка допинг програма сред спортистите си, припомня The Economist.

Два дни по-рано WikiLeaks публикува неудобни мейли с пренебрежително отношение към Бърни Сандърс от официални представители на Демократичната национална комисия, която би трябвало да бъде с неутрална позиция сред демократите. Според експерти по сигурността имейлите са били откраднати от руски държавни хакери.

В сравнение с други злодеяния на режима на Владимир Путин тези може би изглеждат посредствени. В крайна сметка Русия е страна, която махна пагоните от униформите на войниците, за да нахлуе в Украйна, лъжейки за това, и уби дезертьор в Лондон, слагайки полоний в чая му, коментира The Economist.

Но измамите в спорта и хакването на имейли, за да повлияе на американските избори, също са сериозни престъпления. Нещо повече, те отразяват по-широк модел на поведение. Русия не просто нарушава правилата в редица сфери. Тя се опитва да пречупи международния ред и да разбие всеки орган или група, която може да носи отговорност за него.

Руското правителство редовно унижава местните опоненти с компромати, събрани от агентите му. Но използването на техниката в избори на Запад е ново. Руснаците очевидно искат да помогнат на Доналд Тръмп, чийто изолационистки тенденции се харесват на Путин (и чийто водещ лидер на кампанията и съветник по външната политика има връзки с Русия). Освен че изрази възхищението си към Путин, Тръмп заяви, че Америка не трябва да защитава съюзниците си освен ако те, по негова преценка, не са изпълнили задълженията си. А това е музика за ушите на Путин, който знае, че без гаранция за взаимна защита НАТО ще умре.

Усилията на Русия да посее раздор в НАТО повтарят опитите ѝ да разделят Европейския съюз. В Източна Европа Русия финансира антиевропейски политически партии и използва рускоговорящите телевизионни канали в своя подкрепа. Руската банка предоставя заеми на френската антиимигрантска партия Национален фронт, а руски групи подкрепиха френската кампания на консерваторите срещу легализирането на браковете между хомосексуалисти, допълва The Economist.

През 2015 г. Русия дори бе домакин на „конвенция на сепаратистите“ в Москва, посетена от отцепници от Северна Ирландия и Каталуния. Целта на Путин е да направи Запада твърде разединен, за да отговори на руска агресия, подобно на налагането на санкции заради Украйна.

Америка и ЕС се опитват да се справят с тази тактика. Имаше надежди, че поне МОК, от всички международни органи, ще бъде организацията, която ще отговори строго на нарушаването на правилата от Русия. Спортът е нищо без правила, а позволяването на измами рискува да унищожи цялото това начинание.

Въпреки това, дори след като държавна допинг кампания се отрази на стотици спортисти, МОК не забрани руското участие изцяло, а вместо това спусна проблема към управляващите органи на отделните спортове. Русия обяви това като доказателство, че само няколко гнили ябълки са се поддали на допинг, а разследването е било воден от американците лов на вещици.

Западните правителства и гласоподаватели може да не успеят да спрат Русия да хаква сървърите на политиците, да разпространява дезинформация или да кара разузнавачи да променя проби за допинг. Но могат да спрат Русия да ги настройва една срещу друга. Путин се възползва от разделенията между западните демокрации, за да постигне собствените си цели. А това не трябва да му се позволява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

88
rate up comment 1 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
и РАДКО МЛАТИЧ НЕГОВ ГЕНЕРАЛ ИЗКЛАЛ НАД 3000 ХИЛ ЧОВЕКА В СРЕБРЕНИЦА В 21 ВЕК И ТОЙ ЛИ Е НЕВИНЕН, ЧУКУНДУРИ БОЛНИ И ПРАЗНИ!!! ???БОЛНИ ЧЕРВЕН ТЕРОРИСТИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 1 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
Ей нареден червен продажник, това е реалността, такива сте си и сте супер некадърни!!! Кандидатурата на ген. Румен Радев за президент на България е продиктувана от Русия и това е станало по време на конгрес на партията на Путин "Единна Русия" през юни, на който са участвали лидерите на БСП и АБВ Корнелия Нинова и Георги Първанов. Това заяви пред агенция "Фокус" депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Не е ясно какво са правили леви формации на конгрес на ярко изразена радикално дясна формация, каквато е Единна Русия.Методи Андреев: Ген. Радев трябва да бъде разжалван, Русия го посочи за президентhttp://offnews.bg/news/Politika_8/Metodi-Andreev-Gen-Radev-triabva-da-bade-razzhalvan-Rusiia-go-posoc_634720.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Tебе та разблокираха и бързаш да срш докато не са те забанили наново? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 4 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
Имаме си ЕВРО, А ПУТИН СИ НЯМА И ЩЕ ФАЛИРА СКОРО И ЩЕ ТРЯБВА ДА ОБЯСНЯВА НА РУСНАЦИТЕ КОЛКО СА СИЛНИ ЗАЕДНО.. ХАХАХАХАХАХАХАХАРАЗПАДАЩА СЕ РУСИЯ ЗАСЯГА САМО МЕНТАЛНО НЯКОИ СЪЩЕСТВА!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 4 rate down comment 12
barbaron
преди 7 години
Виктория ритна мравуняка и торните бръмбари - марионетки на Кремъл се разшаваха :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
ае незнам кво губи ама кой ги е нападнал, кютека заваршва у тех по един или друг начин ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 28 rate down comment 9
panther
преди 7 години
От една страна (недоказаното) отравяне на 1 човек и (спорната) анексия на Крим без нито 1 жертва от Русия. От друга страна съсипването на цяла Северна Африка и Блиакия Изток, Украйна, създаването на мафиотската ислямиста псевдодържава Косово, стотици хиляди избити, милиони изселени от американците и европейските им ***. Милиони необразовани агресивни полу-хора, включително и обучени и въоръжени исламски терористи безчинстващи на територията на европа като резултат от американските "осерации".Всеки непредубеден и средно интелигентен може да прецени кой върши мръсотиите по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 25 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Вий тоя хаос международен ред ли го наричате? *** и икономистите ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 24 rate down comment 8
Илко
преди 7 години
Само дето ФАЩ са във активни войни постоянно . ФАКТ , който в подните медии не е удобен . Милошевич е невинен , нещо да се изкажете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 7 rate down comment 2
george353
преди 7 години
King George III: What of the colonies, Mr. Pitt?Pitt: America is now a nation, sir.King George III: Is it? Well. We must try and get used to it. I have known stranger things. I once saw a sheep with five legs...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още