IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на "Роснефт" спадна до едва 23 млн. долара

Руският петролен гигант бе засегнат от по-слабия експорт, по-ниския добив и по-евтината рубла

19:22 | 29.10.14 г.
Тримесечната печалба на "Роснефт" спадна до едва 23 млн. долара

Руският държавен петролен гигант "Роснефт" публикува нетната печалба за третото тримесечие в размер на едва 1 млрд. рубли (23 млн. долара) в сравнение с 143 млрд. рубли (3,година по-рано, предава The Wall Street Journal. Причините са по-слабият експорт, по-ниският добив на петрол и по-евтината рубла.

От компанията съобщиха още, че нетната печалба, която подлежи на разпределение между акционерите на дружеството, е нула през третото тримесечие на годината.

"Роснефт", която заедно с други руски компании е обект на санкциите от Запада, отчете скромен ръст на приходите до 1,38 млрд. рубли от 1,33 млрд. рубли за същия период на 2013 г.

Добивът на петрол от страна на компанията е намалял с 0,5% спрямо предходното тримесечие, достигайки средно 4,14 млн. барела на ден.

"Роснефт" увеличи нетния си дълг до 1,77 трлн. рубли през третото тримесечие. Ръстът до голяма степен се дължи на поевтиняването на руската валута, която продължава да спада до рекордни дъна спрямо еврото и долара.

В края на миналата седмица руският гигант съобщи, че ще продължи и самостоятелно работата по находищата в Арктика, макар и да търси подкрепата на нови партньори.

"Ще продължим работата (в Карско море – бел. ред.) при всички случаи и по всяко време. Ако се появят партньори, които искат да вземат участие - добре. Ако няма, ще продължим сами", коментира президентът на компанията Игор Сечин, цитиран от ТАСС.

По думите му сред възможните варианти е партньорство с "Газпром" за продължаване на работата, но вариант са и други възможности.

"Роснефт" проучваше шелфа в Карско море съвместно с американската компания Exxon. Заради санкциите обаче американската компания трябваше да се оттегли от съвместните проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още