IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо 63 е важно число за Русия?

На хоризонта се задават редица лоши икономически новини за Москва, пише ABC News

08:41 | 15.12.14 г. 47
Защо 63 е важно число за Русия?

Тези дни в Москва мрачно се шегуват, че цената на петрола, рублата и Путин са на път да станат на 63 догодина, пише ABC News.

Това означава петролът да падне до 63 долара за барел, рублата да се срине до 63 за долар, а Путин да навърши 63 години. Шегата обаче загуби актуалност, след като в края на миналата седмица барел петрол от ключовия сорт брент падна под 63 долара – до 62,59 долара. 

Рублата не изостава особено: тя затвори миналата седмица при ниво от 57 за долар, като отбеляза спад с близо 8 на сто през миналата седмица и с над 40 на сто тази година. Даже рязкото повишение на лихвения процент не успя да преодолее спада на руската валута.

На хоризонта се задават и други лоши икономически новини. Очакваното изтичане на капитали тази година е близо 128 млрд. долара, което е два пъти повече в сравнение с миналата година и представлява над 6% от цялата руска икономика.

Падналите цени на петрола понижиха пазарната стойност на най-големите руски нефтени и газови компании с десетки милиарди долари. Догодина в страната се очаква рецесия, а инфлацията, особено по отношение на хранителните продукти, нараства. И това не са най-тревожните новини, отбелязва ABC News.

Икономистите изчисляват, че руските банки и големите държавни компании дължат стотици милиарди долари на западни банки. Но поради западните санкции те не могат да рефинансират този дълг в САЩ или в Европа.

Китайските банки не могат да се справят с този обем и сега руските банки и държавни фирми се оказаха на границата на фалита или чакат помощ от бързо свиващия се руски резервен фонд. Съчетанието на всички тези фактори може да доведе до колапс на руската икономика с непредсказуеми последствия за руския президент Владимир Путин и за целия свят.

Популярността на Путин се основава на растящите доходи на населението и стабилността, които ще се окажат под заплаха, ако нефтът продължава да пада, а цената на издръжката на живота да расте, предава БТА.

Руският бюджет ще се изправи пред дефицит, тъй като е бил заложен при далеч по-високи цени на петрола. Това ще засегне всички, от държавните компании в които работят много руснаци, до пенсионерите и държавните служители, получаващи фиксирани плащания.

Западът се надяваше, че санкциите ще накарат Путин да укроти силовата си външна политика. Но както отбеляза неотдавна The Economist, "ранената мечка" може да бъде по-опасна за света. Русия продължава да е една от най-големите световни икономики и икономическото ѝ разпадане може да окаже влияние на целия свят.

В същото време Путин се опитва да отклони обвиненията и да отвлече вниманието. Водещата новина на голям държавен телевизионен канал вчера не беше резкия спад на рублата, а репортаж за побоя над френски футболни фенове в Киев.

Путин се опитва да хвърли вината върху западните санкции, и те със сигурност изиграха определена роля. Но Кремъл от години така и не успя да реши големите структурни проблеми на руската икономика, която зависи твърде много от петрола и други природни ресурси. Нулев ръст на икономиката се прогнозираше още преди санкциите и спада на рублата.

Сега в Русия е популярен още един виц: Един руснак пита приятеля си: "Ако имаше възможност, какво би променил в миналото си?" Другият отговаря: "Щях да обменя рублите за долари".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
ПС: Да ми задаваш въпрос на който отговорът му лежи в едно търсене с гугъл, при това зададен все едно даскала те е питал по време на изпита...най-малкото показва ниво и потвърждава предположенията ми.Да чакам ли да ми направиш анализа на референдумите, или още не сте ги учили тия работи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
очевидно, освен с всичко друго имаш проблем и с четенето, още една причина да си мисля, че си някой самозванец. По мое време не се учеше право на ЕС. Просто щото не беше ясно дали ще влезем в ЕС. Мисля(не съм сигурен как точно беше-те си минаха 10 год. от тогава) беше или отделна магистратура, или свободно избираем курс. Се едно ЗИП. Нещо като Основи на икономическите теории-просто не е съществувало в тая катедра:)) И понеже си малък дразнител-преди малко рових из програмата на СУ. Все още няма основи на икономическите теории...Ако искаш мога и програмата на УНСС и на НБУ да погледна. Имай предвид, че аз съм на 30 и по моите разбирания съм млад и скоро завършил(а предвид, че не работя по или чрез образованието си по принцип избягвам да го споменавам-за толкова години писане в инвестора за сефте споменавам въобще какво съм учил, за разлика от работата ми-нея съм я обявявал поне 3-4 пъти), то представи си ти какъв си пикльо или пикла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 9 години
43- Нямаш спомен в Право на ес да се учи що е Маастрихтски критерии във връзка с паричният съюз, наречен еврозона? Хахахаха- и как моля, една държава- член на ес влиза в еврозоната? Кои КРИТЕРИИ изпълнява и колко са на брой? В кой ес нормативен акт е правното им основание? И Вие твърдите, че сте юрист?! Да не сте завършили следдипломна квалификация за юрист?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
...да се учи, поне като задължителен предмет. Нямаше ли такава отделна магистратура???Я ми кажи и друго-не веднъж си споменавало и за "твоята кантора", я ми кажи вярно къде е. Утре ще мина да видим що за юрист си, коментирайки между другото разликите между референдумите в Косово, на Фолкландските острови и в Крим. Не знам какво да ти кажа-дрънчиш глупости една след друга без да даваш отговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Отговорът-не, не съм учил основи на икономическите теории. Ти къде ги учи, каза?:) Я пак-какво си учило и къде:) Финансово право учиш юридическата рамка, а не финансите. Същото важи и за данъчното и облигационното. И понеже точно срещу мен седи и един учебник по финанси(на секцията ми), дето по една случайност и него съм чел, да ти кажа, че нямат много общо:) Къде, ако обичаш си ги учило и кога това твое право?:) И да ти кажа-право си-личи си кой кой е и кой лъже:) А ти, дето се кичиш с разни титли, дето най-малкото не ти прилягат, ставаш смешно човече, за пореден път при това. Аз един ден не съм работил нищо пряко свързано с правото, именно за това седя и си трая(което не значи, че не съм го завършил). И като ти гледам глупостите все си мисля, че е смешно да дрънкаш толкова глупости във форум, къде поне едно 10-15% от хората са юристи. От друга страна...готов съм да се коригирам-подозирам, че си някоя дете-студентче с типичното ниво на такова. Щото нямам спомен и право на ЕС да се уч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 9 години
Остава сега да кажеш, че ти са непознати и термините "облигационно право" и "търговско право" и да си признаеш публично, че НЕ СИ правоспособен юрист:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 9 години
Не знам в какво си сигурен, аз обаче съм абсолютно убедена, че ти НИКОГА не си завършвал юф, както и че никога не си учил данъчно и финансово право! И спри да лъжеш, защото на лъжата краката са къси! *** недоучена с недоказани претенции за правоспособен български юрист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 9 години
Умник- учили ли си финансово право? Учил ли си Основи на икономическите теории? Икономикса е макро- и микро- икономика- как тогава ще учиш "Право на ес" и ДФЕС/ДЕС, както и какво са Маастрихтските критерии, ако не си учил какво е бюджетен дефицит и външен дълг? Тези термини юридически понятия ли са или икономически?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
печатна грешка-2008ма завърших право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Я па ти-я ме светни в кой университет се учи "икономикс"(икономика на български, дете семпло). Щото аз завърших 2003та правото(едно от трите ми висши) и не се учеше. Даже не се споменаваше. Та-юристите не учим икономика. Не сме учили и до колкото ми е известно няма и да учим. В страната, която се споменава романа на Луис Карол може и "икономикс" да се учи, може и информатика(не "информатикс"). Или пък в някой друг измислен свят. Понеже си глупаво дете-тая терминология в българският навлиза от френски, а не от английски, за това е с "ка" накрая. Селски-прав е Мави-ти си толкова юрист и толкова жена, колкото Цветелин Кънчев е скинар. Поне за юриста съм сигурен.И какво ми показваш? Статия от преди два дни, че в Уол Стрийт имат мнение за Русия? Супер. Я ми дай определение за пазарна и за планова икономика. И още те чакам да ми коментираш, като юрист(просто за да ти гледам сеира) референдума на Фолкландските острови. Запиши си ти на челото-"трябва да спра да лъжа в нета".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още