IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 17 декември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:20 | 17.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 17 декември

В България

Решението на правителството да извади втория стълб от пенсионното осигуряване и да го прехвърли на НОИ предизвика сериозен трус в управляващата коалиция между Реформаторския блок и ГЕРБ. Участници на капиталовия пазар изразиха страховете си, че реформата може да доведе до рискове за системата, а срещу предложенията има насрочен протест в четвъртък.

Европейският парламент гласува помощ на стойност 10,5 млн. евро за преодоляване на щетите от наводненията това лято в България. Припомняме, че тази година в страната имаше няколко сериозни наводения, в Мизия, Варна, Северозападна България и парите ще отидат за ремонти и възстановяване на засегнатите региони.

Изненадващо за всички, енергийните министри на България и Русия ще обсъдят съдбата на газопровода „Южен поток“ по телефона. Първоначалната новина бе, че в Русия очакват цяла делегация от българското министерство да пристигне в Москва в петък.

Райфайзенбанк излезе с прогнозата си за следващата година. От банката очакват ръстът на брутния вътрешен продукт на страната за 2015 г. да е 1,2%, както и че сегашното правителство ще изкара около година на власт.

По света

Водещата новина по света е развиващата се икономическа криза в Русия. Спадът на рублата кара част от руснаците да се шегуват нервно или да планират протести срещу правителството. Други пък се опитват да си купят нещо с бързо обезценяващите се пари и се тълпят в магазините за техника.

Трейдъри залагат, че Русия ще се опита да овладее ситуацията като продаде част от златните си резерви. Премиерът Медведев се обърна към народа с обвинение към чуждите сили и капиталовите пазари, които се месят в икономиката. За Русия има и опасност да бъде извадена от списъка с развиващите се страни. Това би намалило достъпа на страната до световния пазар на ценни книжа.

Американските акции отбелязаха ръст днес. Инвеститорите очакват с нетърпение изявлението на федералния резерв на САЩ за нивото на основния лихвен процент.

На технологичния фронт, Япония започна да строи най-дългото трасе за влакове на магнитна възглавница. Очаква се модерната технология значително да улесни транспорта в страната.

Черна гора отвори още четири глави в преговорите си за членство в Европейския съюз. Така съседката ни е започнала преговори по общо 16 от 35 глави.

Тази година по света имаше значителен брой бедствия. Експерти изчисляват, че общата стойност на щетите, нанесени от тях, надвишава 113 млрд. долара.

На борсата

Индексите на Българска фондова борса затвориха на зелено, като в следващите дни търговията ще е подчинена на опасенията около пенсионните промени, смятат експерти.

Между другото

Apple спечели дело, продължило едва три часа. То бе заведено срещу компанията от потребители на iPod. Те твърдят, че софтуерът на компанията е спирал конкуренцията, но съдът отхвърли тезата им.

Puma може скоро да има нов собственик. След показване на незадоволителни резултати през последните 5 години, сегашният собственик Kering търси на кого да продаде германската компания.

Препоръчваме

Производителите на алкохол използват наистина ефектни трикове, за да привлекат най-богатите си клиенти, като например мъгла от уиски, струващо 250 долара бутилката.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още