IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 129-то място в света по щастие

Страната напредва с 5 позиции в сравнение с миналата година, но остава по-близо до дъното на класацията

16:39 | 16.03.16 г. 6
<p>
	Начело на класацията отново в Дания, която в четирите издания на доклада досега е била три пъти на първо място.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Начело на класацията отново в Дания, която в четирите издания на доклада досега е била три пъти на първо място. Снимка: pixabay.com

България е на 129-то място в света по щастие, сочи последното издание на World Happiness Report. Макар че страната остава по-близо до дъното на класацията, която обхваща общо 157 държави, все пак позицията ни е малко по-напред в сравнение с тази от миналата година – 134-то място.

Макар че в България БВП и социалната подкрепа продължават да са със сравнително силни показатели, позицията на страната в класацията пада най-вече заради оценката за щедростта и свободата да взимаме житейски решения.

Щастието е по-добър показател за човешкото благоденствие от измерването на образованието, здравето, бедността, приходите и доброто управление по отделно, пишат редакторите на доклада от Мрежата за решения за устойчиво развитие (Sustainable Development Solutions Network) към ООН.

Има поне седем ключови показателя за щастието, допълва докладът. Хората, които живеят в най-щастливите страни, имат по-дълга продължителност на живота, по-голяма социална подкрепа и повече свобода да правят избор в живота си. Освен това те имат по-малка корупция, отчитат по-голяма щедрост, изпитват по-малко неравенство в щастието и имат по-висок брутен вътрешен продукт на глава на населението, показва докладът.

Начело на класацията отново в Дания, която в четирите издания на доклада досега е била три пъти на първо място, като само веднъж е изместена от Швейцария.

На последно място по щастие пък се нарежда Бурунди, но гражданите на Бенин (на 153-то място), Афганистан (154), Того (155) и Сирия (156) също не се чувстват много по-щастливи.

САЩ са на 13-та позиция по щастие, изоставайки след страни като Канада (6), Австралия (9) и Австрия (12). Германия е на 16-то място, докато други суперсили – Великобритания (23), Япония (53), Русия (56) и Китай (83), са доста по-назад в класацията.

Някои страни, които са преминали през значителни икономически и политически сътресения – включително Гърция, Италия и Испания, както и Украйна, отчитат значителен спад на щастието, посочва CNN.

Кои са останалите страни в топ 10 вижте в нашата галерия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Статистика - свинско със зеле. За едни свинско, за други зеле, за трети нищо. Аз се чувствам сред първите десет )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
И що тъй има зад нас ,я бързо да станем първи отзад напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
mistt
преди 8 години
Ако не ни мине мачка път, ще изпреварим Украйна и Турция догодина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
mistt
преди 8 години
Браво на България, изпреварихме Мали, Афганистан и Сирия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още