IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централният банкер, който не се интересува от парите

Управителят на кенийската централна банка Патрик Нджороги отказва повечето привилегии, които се полагат за този пост

08:40 | 04.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Патрик Нджороги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Патрик Нджороги. Снимка: Ройтерс

Когато Патрик Нджороги застава начело на Централната банка в Кения преди шест месеца, най-голямата изненада за него не е тежката работа, а общественото внимание към личния му живот.

54-годишният управител членува в католическата организация Opus Dei и се отказа от някои привилегии на поста си, като жилище и нови автомобили. Нджороги дарява част от заплатата си на църквата и живее заедно с още шестима членове на Opus Dei в комунално жилище в столицата Найроби.

„20 години се занимавах с финансови въпроси“, казва той пред Bloomberg в края на ноември в първото си интервю, откакто е поел поста. „Изненада ме интересът на населението към личния ми живот. Не го очаквах“, допълва той.

Нджороги беше сравнително непознат, когато президентът Ухуру Кениата го посочи за поста. Той не е работил в централната банка, прекарал е 20 години във Вашингтон в Международния валутен фонд, като последно е съветвал заместник управляващия директор Мицухиро Фурусава. 

Опитът му във фонда включва работа с държави в криза от Източна Европа до Африка и той възнамерява да го приложи сега, когато развиващите се пазари се готвят за нестабилност след евентуалното затягане на паричната политика в САЩ.

„Нещо, с което веднага трябваше да се справя, беше управлението на очакванията за инфлацията“, казва Нджороги. „Валутният курс се сриваше и това предизвика много тревоги сред населението, така че се намесихме агресивно“, допълва той.

Месец след като зае поста, Нджороги увеличи основния лихвен процент със 150 базисни пункта до 11,5%, за да стимулира шилинга, след като валутата поевтиня с 8,7% спрямо долара през първата половина на 2015 г. Инфлацията достигна 7,3% през ноември от 6,7% предния месец.

След това той се фокусира над банките. През последните три месеца той отне лиценза на две кредитни институции заради лошо управление и временно забрани издаването на нови лицензи.

„Една централна банка от световна класа трябва да бъде в силен, жизнен финансов сектор“, казва Нджороги. Той е израснал в град Тика на около 40 км от Найроби и е второто от общо осем деца. Баща му, който е работил в Министерството на образованието, и майка му, която е била учителка, насърчили Патрик Нджороге да получи добро образование. 

Той печели стипендия от Йейл през 90-те години и защитава докторантура по икономика. През 1995 г. започва работа в Международния валутен фонд. „Може да обяснява много сложни неща много лесно, много просто“, казва бившият му началник Фурусава. „Това е много важен талант за един централен банкер“, допълва той.

Нджороги ще се нуждае от тези умения, когато се изправи пред най-голямото предизвикателство в работата си: политиката. Макар и кенийската централна банка да е автономна, тя се отчита пред правителството. „Доминирането на държавата в икономиката означава, че фискалната и паричната политика са тясно свързани“, казва Нжороги.

Той определя за свой приоритет да бъде отворен и достъпен и се е явявал в парламента поне четири пъти, откакто пое поста. Предшественикът му рядко даваше интервюта и пресконференции през втората половина от мандата си. „Модерните централни банки трябва да общуват ясно и надеждно. Не вярвам в старите теории, че колкото по-малко се вижда, толкова по-добре“, смята Нжороге.

Макар че не избягва въпросите за религията си, той предпочита тази част от живота му да е далеч от публичността.

Андрю Рито, говорител на Opus Dei в Найроби, която има около 700 членове, казва, че управителят на централната банка е отказал резиденция, автомобили и мобилни телефони и че обикновено членовете на организацията, които нямат сключен брак, даряват приходите си на църквата. Bloomberg припомня, че в романа на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“ Opus Dei e описана като потайна група в Католическата църква.

„Моята религия определя начина, по който общувам с хората, по който си върша работата. Когато имам работа с хора, ги уважавам“, казва Нжороги.

В Кения, където процъфтява корупцията, а държавните служители са критикувани, че са изгубили връзката с бедното население, централният банкер е по-скоро популярен. „Не става въпрос за това колко богатство имаш, а за това какво правиш на сегашната си позиция, за да промениш икономиката“, казва Джошуа Оигара, председател на Асоциацията на банкерите в Кения и главен изпълнителен директор на Kenya Commercial Bank. „Нямаше как да получим по-добър управител“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още