IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 1/3 от служителите на ООН са жени

На високи постове техният дял е дори по-нисък

11:28 | 08.10.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Едва 1/3 от служителите на ООН са жени

Около една трета от служителите на ООН са жени, но колкото по-високо отивате, толкова по-малко жени ще видите в администрацията на световната организация, в чиято 71-годишна история има осем генерални секретари мъже, а следващата седмица се очаква да бъде утвърден деветият, предава в свой материал Ройтерс.

Към края на юни 34,8 на сто от 40 131 служители на секретариата на ООН са жени, а само 17 от 79 помощник-генерални секретари, или 21,5 процента, са жени.

Сега препоръката на Съвета за сигурност към 193-членното Общо събрание да бъде избран за генерален секретар португалецът Антониу Гутериш предизвика коментари за несправедливо отношение към жените кандидатки за поста, отбелязва Ройтерс.

Жените кандидатки за генерален секретар на ООН „бяха подложени на различни стандарти, на по-високи стандарти от мъжете и смятам, че това бе несправедливо", заяви Джийн Красно, ръководителка на лобистката група WomenSG (Жени генерален секретар), сформирана през февруари 2015 г. да води кампания за жена генерален секретар на ООН.

Дипломати от Съвета за сигурност защитиха решението му, като заявиха, че Гутериш е бил най-добрият кандидат и от двата пола и отбелязаха, че нарасналият брой жени кандидатки са знак за напредък.

"Макар че е крайно време за жена, ние смятахме да изберем най-подходящият човек в тази област и точно това направихме", заяви постоянният представител на Великобритания в ООН Матю Райкрофт.

Преди десетилетие само една жена бе номинирана за генерален секретар, а тази година седем от 13-те кандидати бяха жени.

В анализ от петък Guardian обръща внимание на слухове, че на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която бе сред кандидатите за шеф на ООН, ще бъде предложен пост на заместник-генерален секретар на световната организация.

Постоянният представител на Колумбия в ООН Мария Емма Мехия, която ръководи Приятелска група за жена генерален секретар на ООН с около 60 членове, включително четири от настоящите страни членки на Съвета за сигурност, заяви, че ще продължи да се бори за равенство на половете в организацията.

„Гутериш заслужаваше победата, той бе най-добрият кандидат", каза Мехия и добави, че процедурата по избора му е била честна.

Бившият министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк, която също бе сред кандидатите, написа в Twitter след избирането на Гутериш: „Кампанията ми си струваше усилията, ако е вдъхновила жените и момичетата по цял свят да вярват, че могат да се стремят към върха и някой ден да успеят. Благодаря на всички."

Припомняме, че в четвъртък Съветът за сигурност на ООН единодушно номинира бившия португалски премиер Антониу Гутериш за следващия генерален секретар на организацията. Решението е напълно очаквано, след като в сряда постоянните представители на страните членки на Съвета обявиха, че са се обединили около фигурата на Гутериш за това кой да е следващият лидер на организацията.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 17 rate down comment 0
Сините камъни
преди 7 години
ООН-то има да догонва опита на ББ за назначаване на жени в правителството на отговорни постове, Бъчварова напримерУниКум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Само не ми е ясно ше преизпълнят ли плана ако в ООН останат само една трета мъже ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Това с Ватикана наистина е чудесен пример. А между другото в много от дървообработващите фирми в България няма нито една жена. И какво да направим в тъкъв случай? Да напишем постановление на министерския съвет ли? Да има непременно И жени дърводелци. Когато работех в мебелна къща "Пластика" там нямаше нито една жена дърводелец. За сметка на това всички шивачки, които шиеха кожените тапицерии бяха и все още са жени. Там няма нито един мъж. При тапицерите не си спомням точно какво беше положението, но шлайфистите са 50 на 50 - колкото жени, толкова и мъже. Изобщо не мога да разбера защо трябва да вървим срещу природата на нещата и не ги оставим да се развиват сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Ами какво да кажат у Ватикана , там па въобще няма справедливост за жените , виж за мъжолюбците вече са напред !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 0
khao
преди 7 години
а в олово-цинковите мини са 95% мъже, моля веднага да се сезира Хелзинския комитет и да се въдвори равенство!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
comet
преди 7 години
Браво, много правилно, трябва да е обратното, 2/3 да са жени че и 4/5 или 5/6, за да се компенсира огромната несправедливост от миналото, компенсации и репарации са нужни за пропуснати ползи и нанесени морални щети, иначе тавенство няма. Мъжете, вместо да трият административните кресла, да ходят да се бият с джихадистите, на коя страна няма значение, важното е да са равномерно разпределени та (медиен и всякакъв) екшън да става. А доколкото си спомням от миналото, тази медия Капитал не бе ли с шефка бивша гимнастичка, та ето, тука несправедливостта е коригирана значи (след закупуването й от предишните собственици).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още