IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Антониу Гутериш вероятно ще оглави ООН

Нито една от петте страни с право на вето в Съвета за сигурност не е гласувала против кандидатурата на бившия португалски премиер

18:58 | 05.10.16 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш вероятно ще е следващият генерален секретар на ООН, след като нито една от петте страни с право на вето в Съвета за сигурност на организацията не е гласувала против него в шестото поредно тайно гласуване, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Общо 15-те членове на Съвета за сигурност гласуват с тайни бюлетини за всеки от десетимата кандидати, като имат избор между "насърчавам", "не насърчавам" и "без мнение".

Гутериш е получил 13 гласа "насърчавам" и 2 "без мнение".

"Днес след шестото ни гласуване имаме ясен фаворит и неговото име е Антониу Гутериш", заяви пред репортери постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, застанал пред останалите си 14 колеги от Съвета за сигурност.

"Решихме да продължим с официалното гласуване утре сутрин в 10 часа и се надяваме да има широко одобрение", заяви Чуркин, който е президент на Съвета за октомври.

За да бъде официално препоръчана кандидатурата на Гутериш на 193-членното Общо събрание на ООН, Съветът за сигурност трябва да приеме резолюция при закрити врати. Резолюцията трябва да бъде подкрепена от поне 9 страни и не трябва да има наложено вето.

За пръв път в гласуването днес беше включен и новият български кандидат - Кристалина Георгиева. Тя се класира на седмо място, сочи графика, разпространена от инициативата "1 for 7 Billion" - глобална кампания, подкрепена от различни организации от цял свят с цел избора на най-добрия следващ генерален секретар на ООН.   

Постоянните членове на Съвета за сигурност са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ. Останалите 10, които се избират от Общото събрание за срок от две години, са Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.

В понеделник Георгиева говори пред представители на страните членки на международната организация.

Точно преди една седмица министър-председателят Бойко Борисов обяви, че издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, като се мотивира с резултата от последното гласуване в Съвета за сигурност на ООН.

На гласуването Ирина Бокова, която правителството подкрепяше, преди да издигне номинацията на Георгиева, остана шеста – най-лошото й място, откакто бе номинирана за поста от кабинета.

Въпреки номинацията на Кристалина Георгиева Ирина Бокова остана в надпреварата, като според графиката на "1 for 7 Billion" тя е на четвърто място при последното гласуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
http://***.forbes.com/sites/melikkaylan/2016/10/06/the-un-has-a-new-leader-the-secret-power-plays-behind-the-election/#4a6fc1ca3c20Тази статия ще ви стиска ли да я преведете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
Новият шеф на ООН на практика вече е избран! Той приема вече поздравления. А това ,че милата ни Родина се управлява от *** е и вина на всеки пълнолетен гражданин на страната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
comet
преди 7 години
ББ е срам за нацията, срам, срам и пак срам!Германски експерт: Бокова можеше да оглави ООН, България допусна катастрофална грешка и нанесе огромни вредиhttp://***.blitz.bg/news/article/451258"Гардиън" тръби: Ирина Бокова става зам.-генерален секретар на ООН!http://***.blitz.bg/news/article/451487
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
panther
преди 7 години
поредната гейберастка осерация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Каква миcиpкa, eб***ти цирка. Ние па си мислехме, че за първи път ще е жена и тя ще се казва Кристалинка Бокова :)А вън от нашия си цирк, тия един месец се подпират по цял ден и гласуват с разноцветни листчета. Колко струва това никой не знае, предполагам, че колкото изхранването на Сомалия за 3 месеца. Еб***ти изборите еб***ти чудото. Кандидатурите и кампанията може да си върви, събират се за 1 ден, изслушват кандидатите, гласуват и толкова. Какво има да се гласува 300 пъти па едната па другия па оттегляме па не подкрепяме....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
IQ96
преди 7 години
до 13 Откъде знаеш Гутереш с какъв акцент говори английски ? Много си зле по отношение на английския, покрития и т.н....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
При червени бюлетини и на двете, за какви шансове говорите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
hagan
преди 7 години
Ирина - 4-та, Кристалина - десета, фаворитът за ООН е ГутеришПрочети още на: http://***.dnes.bg/world/2016/10/05/irina-4-ta-kristalina-deseta-favorityt-za-oon-e-guterish.317725
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 0
hagan
преди 7 години
ало деси напиши ясно кое 4 и кой се провали при подкрепата на целия сват и е 8стана като във вица нашия зае почетното второ място а техния е пред последенникога българка е нямала шанса и нняма да има само *** взеха да се плюят като *** за помощи -докато великите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 6
marto76
преди 7 години
Естествено, че Антониу Гутериш ще бъде избран за този престижен пост! А протежето на Иво Прокопиев - Сталинка Георгиева ще бъде дори зад Ирина Бокова! В ООН не прощават неподготвените хора с високо самочувствие, без покритие, които говорят английски с български акцент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още