IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният корпоративен дълг ще нарасне до 75 трлн. долара до 2020 г.

Според нов доклад на S&P корекцията на кредитните пазари е „неизбежна“ като въпросът е само в каква степен ще е тя

21:06 | 20.07.16 г. 21
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Очаква се корпоративният дълг да нарасне сериозно през следващите няколко години заради евтините пари от глобалните централни банки, сочи доклад, публикуван в сряда, който предупреждава за потенциални негативи от новите заеми.

До 2020 г. корпоративният дълг ще нарасне до 75 трлн. долара от сегашните 51 трлн. долара, твърди S&P Global Ratings, цитирана от CNBC. При нормални условия това не би било голям проблем, стига качеството на кредитите да остане високо, лихвените проценти и инфлацията да се запазят ниски и да няма значителни икономически сътресения.

Алтернативата обаче е доста по-неприятна, в случай че тези условия липсват. В този вариант кредиторите може да се оттеглят от кредитните пазари, което да доведе до внезапно затягане на условията, а това да предизвика нова финансова паника.

При най-лошия сценарий серия от големи негативни изненади предизвикват криза на доверието в цял свят“, казва S&P в доклада. „Тези непредвидени събития може бързо да дестабилизират пазара, карайки инвеститорите и кредиторите да излязат от по-рисковите позиции. Ако не се управлява правилно, това може да доведе до срив на ръста на кредитите както по време на глобалната финансова криза“.

Всъщност S&P смята, че корекцията на кредитните пазари е „неизбежна“. Единственият въпрос е в каква степен ще е тя.

Компанията се опасява, че инвеститорите са твърде склонни да търсят доходност, за да купуват корпоративен дълг в спекулативен клас. Това важи не само за САЩ, но и за Китай, който използва кредитирането, за да насърчи растежа, но сега се оказва на икономически кръстопът.

Въпреки кредитния бум централните банкери не искат да удрят спирачките. Лихвените проценти остават ниски в цял свят, генерирайки бум на корпоративния и държавния дълг. Държавни облигации за почти 12 трлн. долара в момента носят отрицателна доходност.

Централните банки остават в плен на идеята, че растежът, генериран от кредитирането, е здравословен за глобалната икономика“, казва S&P. “Всъщност нашето проучване показва, че облекчаването на паричната политика засега е допринесло за повишаване на финансовия риск, като ръстът на корпоративните заеми за момента задминава този на глобалната икономика“.

Очаква се до 2020 г. дълговите потоци да нараснат с 62 трлн. долара – 38 трлн. долара в префинансиране и 24 трлн. долара в нов дълг, включително облигации, заеми и други форми. Тази прогноза е по-висока от миналогодишните очаквания на S&P за 57 трлн. долара за същия период.

Докато пазарът на дългове достига лимита си, компанията вярва, че най-вероятният сценарий е постепенно усвояване. Тази прогноза обаче среща рискове.

Алтернативната възможност е най-лошият сценарий, състоящ се от няколко отрицателни икономически и политически шока (например от Brexit), които може да изнервят кредиторите, а това да ги накара да спрат да дават кредити на кредитополучателите с по-висок риск“, казва докладът. „Всъщност натрупването на кредити е генерирало два ключови риска за глобалното кредитиране. В непрозрачния и постоянно разширяващ се корпоративен сектор на Китай се натрупва дълг, както и в ливъридж финансирането на САЩ. Очакваме ключовите рискове в тези два кредитни бума да продължат“.

Има значителен риск и по отношение на качеството на кредитите.

Близо половината от компаниите извън финансовия сектор са определяни за „силно задлъжнели“ - най-негативната рискова категория, като до 5% от тази група имат отрицателна печалба или парични потоци. Вече има 100 обявени несъстоятелности по дългове през 2016 г., което е най-високото ниво от финансовата криза насам.

S&P се опасява, че инвеститорите, особено закупилите облигации с по-дълъг матуритет, за да получат по-висока доходност, са в риск.

Благоприятните финансови условия, например прекомерното финансиране на дългове и ниските лихвени проценти, са повишили цените за финансовите активи, докато инвеститорите търсят доходност“, казва докладът. „Това създава условия за по-широка пазарна волатилност през следващите няколко години в резултат на по-ниска ликвидност на вторичния пазар с най-голяма експозиция на кредитните спредове за по-рисковите кредити и активите с по-дълъг матуритет“.

Очаква се Китай да допринесе за по-голямата част от ръста на кредитните потоци. Прогнозите са страната да добави 28 трлн. долара, или 45% от очаквания ръст на глобалното търсене на стойност 62 трлн. долара. САЩ ще добави 14 трлн. долара, или 22%, а Европа – 9 трлн. долара, или 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Дългов пазар няма да има вечно...баламите намаляват или фалират !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 13
DutyFree
преди 7 години
много некадърно, пак да си чувал за дългов пазар???? Смешно е колко сте не развити !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още