IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия потвърди: MH17 е свален с ракета, произведена в Русия*

Резултатът от разследването е бил оповестен предварително на роднините на жертвите

14:35 | 13.10.15 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Залата малко преди представянето на доклада. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Залата малко преди представянето на доклада. Снимка: Ройтерс

Малайзийският пътнически самолет MH17, който падна през миналата година над Източна Украйна, е бил свален от ракета от типа „Бук“, става ясно от резултатите на холандския Съвет по сигурността, предава Ройтерс.

Резултатът е бил оповестен предварително на роднините на жертвите. Председателят на Съвета Тийбе Юстра е предоставила официалното становище на наследниците след продължилото 15 месеца разследване. Според източници на Ройтерс в помещението, в което са били събрани роднините, е настанала гробна тишина. 



Според холандските власти ракетата е улучила кокпита на самолета. „Поради огромното въздушното налягане кабината се е разпаднала", заяви член на Комисията пред холандска телевизия. „Пътниците едва ли са имали шанс да оцелеят".

В рамките на няколко секунди те са загубили съзнание, казва той. Ракетата е била изстреляна от територия, завладяна от проруски сепаратисти, съобщи по-рано холандският вестник De Volkskrant.

Холандският Съвет за безопасност трябва да предостави в следобедните часове окончателния доклад пред пресата. Наказателното разследване ще се провежда от прокуратурата, която вече обяви, че разследването ще продължи по-дълго. Дългоочакваният доклад на Съвета не посочва кой е изстрелял ракетата, а само непосредствените причини за катастрофата.

Западът и правителството в Киев обвиняват за обстрела проруските сепаратисти, които се бият в района срещу украинските правителствени войски. Руското правителство отхвърли тези обвинения и на свой ред обвинява украинските войски.

Органът трябваше да отговори на четири ключови въпроса за трагедията с MH17 - какво е причинило катастрофата, защо самолетът, както и друго въздухоплавателно средство, са летели над регион, в който има остър конфликт? Защо отне четири дни, докато роднините на някои от жертвите са получили официално потвърждение за пътуването им на борда на MH17? До каква степен пътниците и екипажа са знаели какво се случва? 

Разследващите са стигнали до извода, че въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено, но авиационните власти на Украйна не са направили това своевременно.

"Въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено като превантивна мярка, но авиационните власти на Украйна не са направили това", заяви Юстра.

Той подчерта, че още не е установено точното място, от което е изстреляна ракетата, и че за това е необходимо по-нататъшно разследване.

Холандският авиационен орган за безопасността (OVV) е изготвил доклада с помощта на експерти от седем страни. Русия вече критикува проучването с мотива, че е пристрастно. Производителят на ракетите „Бук“ ще представи скоро в Москва своята версия. През юли Холандия поиска Трибуналът на ООН да започне преследване на извършителите. Но с правото си на вето в Съвета за сигурност Русия предотврати такова преследване. 

Припомняме, че Вашингтон и Москва отправиха разнопосочни обвинения по повод катастрофиралия на 20 юли 2014 г. над Украйна малазийски пътнически самолет с 283 пътници и 15-членен екипаж  на борда. Загинаха всички 298 души на борда, повечето от които - холандци. Боингът е изпълнявал полет от Амстердам за Куала Лумпур. Преди да навлезе във въздушното пространство на Русия самолетът започнал да се снижава, а по-късно е бил открит горящ на земята на украинска територия. 

Представители на американските тайни служби твърдят, че самолетът е свален от ракета „земя-въздух“, без да уточняват дали тази ракета е била собственост на руските военни, на проруските сепаратисти, или на украинската армия. Украйна, която също разполага с такива оръжия, заяви, че в нито един момент от конфликта не е ползвала такива ракети.

„По определен начин всички пътища водят към руснаците“, каза тогава американски служител, цитиран от Wall Street Journal.

*Актуализирано в 15.46 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 14 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Ами те и Сирийците предприеха сухопътна офанзива под прикритието на руската авиация, ама тука няма да го прочетем :] Казват, че и Иран се готви за сухопътна акция.И да ти кажа, ще пожънат успех, те затва ония наще се чудят как да реагират. Руснаците може да не разбират от айфони, ама от война много разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 11 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Каквото казвам е, че вече е масово западняците да разбират че Ислямска държава е творение на САЩ (знам го и от лични разговори там, не само от коментариите под статиите), както и че с действията си днес американците саботират всячески опитите на Русия, Сирия, Иран и Хизбола да сложат край на трагедията за хората в тази страна. Ако симпатичните ти американски мафиоти успеят да унищожат опитите на Русия, Китай, Иран да разрушат монопола на САЩ, светлият пример на плювко и тиквата ще ни го наложат като модел на поведение, при това за една шепа храна на ден само за нас обикновенните, замисли се, всеки сам допринася за кармата си (на себе си и близките), дори само с мислите, камо ли с написаното, изговорено или действие! (последен коментар по темата)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 8
supertrader
преди 8 години
Тя Русия защото едни успехи ще пожъне в Сирия ! С авиационен обстрел и ракети нищо няма да постигнат а ще увеличат "успехите" на американците, които обаче нещо загряха че не се справят по този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 8 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Тъжна история сте в тая медия, в страховете си да публикувате каквото не е удобно на Господярят ви се изравнихте на нивото на плювко и тиквата! Дори западните медии на първа страница непрекъснато информират за развитието в Сирия, като дори те открито признават вече Русия наравно със САЩ, но тук е добро затъмнение и ако се появи нещо (преведено), то скоро скоро го махате от страницата (че коментарите парят ли парят).Съфорумци, тук вече дори не публикуват актуални заглавия (т.е. информирайте се от други места за актуалното). Например, разгледайте коментарите на англичаните (в статията), преобладаващо са все срещу действията на САЩ (в подкрепа действията на Русия):http://***.independent.co.uk/news/world/middle-east/us-and-russia-jets-fly-within-miles-of-each-other-over-syria-a6693191.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 1
iPyramid
преди 8 години
Инвесторът си е сложил автоматичен "редактор", изрязващ думички като онази, за хора с малки черепи, с малко и увреден мозък и силно изоставащи в интелектуалното си развитие.Бравус!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 1
iPyramid
преди 8 години
През 1991-ва, когато в центъра на Тбилиси се гърмяха звиядисти и "опозиция", дори без да са летяли военни самолети и да са сваляни /изобщо/, не "властите" да "закрият въздушното пространство, а шефът на аерогарата еднолично я затвори /анулирайки маса полети/ тъй като, тогава, излитането ставаше в посока на града и съществуваше опасност не от БУК-ове, ами от...АК-47. Ето ви пример за отговорно поведение ... и съответният, в Украйна, дето свалиха няколко самолета преди това, а небето им остана открито ... до свалянето, че и малко след това, на МН17.Дали да повтаряме, че ВСИЧКИ БУК-ове, дори онези в Украйна, наследени от СССР, са произведени от "Алмаз-Антей", който е руска фирма но, не всеки може да "натисне Копчето" и да доведе ракетата до обекта за поражение?Има ли смисъл? Казват "Руско производство" и това, ама директно, "сочи" към Русия. Манипулации от и за ***, така му казвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 12 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
като пуснаха статията беше по зле-беше "с руска ракета"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 10 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Около 20% от БВП на САЩ се формира от оръжейната индустрия и нали се сещате ,че за да не им падне БВП-то трябва да правят войни и да заграбват природните ресурси на държавите чрез концесии за което им налагат ''демокрация''Събрал съм фактите за престъпленията на САЩ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443ФАКТИТЕ са казани от американски граждани за да не би някой *** да си помисли ,че симпатизирам на Русия но като цяло престъпления на САЩ са в пъти повече от тези на Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
да, да-зацепих за какво намекваш-за това казах, че го и допускам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 8 години
Оф, пак цензура. Статията е в днес бг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още