IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран търси помощта на Турция за доставки на газ за Европа

Въпреки различията двете страни демонстрират сътрудничество в решаването на кризата в Сирия

15:17 | 12.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Техеран е готов за сътрудничество с Турция за доставки на природен газ за Европа, заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф след срещата си с турския колега Мевлют Чавушоглу, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

"Имаме политическа воля да продължим сътрудничеството си. Готови сме на съвместна работа в сферата на енергетиката, електроенергетиката и газопреносните магистрали за Европа", каза Зариф.

От своя страна и Турция има интерес да купува повече газ от Иран,допълва Ройтерс. По време на срещата си двете страни са обсъдили доставните цени на иранския природен газ в Турция, става ясно още след разговорите в Анкара.

Двамата външни министри са дискутирали още и укрепването на сътрудничеството в сферата на туризма и като цяло икономическите отношения.

Турция и Иран демонстрират и по-голямо сътрудничество за решаване на кризата в Сирия, въпреки своите различия, отбелязва Washington Post. Техеран подкрепя правителството на Башар Асад, докато турската страна е на обратния полюс и настоява за неговото оттегляне.

По време на визитата си в Анкара Зариф изрази своята подкрепа за Турция след опита за преврат в страната през юли. От своя страна пък Чавушоглу се оплака от липсата на подобно отношение от западните съюзници на страната, допълва още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още