IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада стана кредитор на САЩ за пръв път в историята

Лесни кредити, силни баланси и липса на възможности за инвестиции у дома са основните фактори, насочили канадците към САЩ

10:17 | 11.03.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За пръв път в историята Канада е кредитор на САЩ, а не обратното. Американските активи, притежавани от канадци през четвъртото тримесечие на 2015 г. – всичко от корпоративни придобивания до портфейлни инвестиции, са надминали канадските активи, собственост на американци, сочат данни на статистическата служба на Канада, публикувани в четвъртък.

Лесни кредити, силни баланси и липса на възможности за инвестиции у дома са основните фактори, които са насочили канадските финансови мениджъри и компании на юг от границата, коментира Bloomberg. Стойността на тези инвестиции е скочила през последните няколко години с поскъпването на щатския долар. Американските инвеститори обаче не отвръщат със същото.

Канадската нетна позиция на активите спрямо САЩ възлиза на 82,2 млрд. канадски долара (61,6 млрд. щатски долара) през четвъртото тримесечие, първата положителна стойност на страната в историята. Нетната позиция на пасивите е на стойност 39,9 млрд. канадски долара (30 млрд. щатски долара) през третото тримесечие. Средната стойност на нетните пасиви от 1990 г. насам е 248 млрд. канадски долара (186,9 млрд. щатски долара).

Това е сериозен обрат между двете страни. От историческа гледна точка Канада разчита на американските инвестиции, за да финансира икономиката си, до такава степен, че притежанията на САЩ винаги са предизвиквали спорове. Друга серия годишни данни, които се връщат обратно до 20-те години, показват, че Канада винаги е била нетен длъжник на САЩ.

Общата канадска нетна позиция на активите към всички страни е нараснала до 472 млрд. канадски долара през четвъртото тримесечие. Това са добри новини от гледна точка на кредитоспособността. Колкото по-задлъжняла е една страна на чужди лица, толкова по-уязвима е към финансови шокове, а статутът на кредитор на Канада е от помощ в такива моменти, когато финансовите пазари са волатилни, цените на суровините падат, а страната има огромен дефицит по текущата сметка, посочва информационната агенция.

"Канада имаше солидна международна инвестиционна позиция, на чиято основа да стъпи, и това ни поддържаше в добро състояние и ни направи по-малко уязвими сега“, казва Марк Чандлър, ръководител на проучванията по фиксирания доход в RBC Capital Market в Торонто. „Ако нямахме това и отчитахме дефицит по текущата сметка в момента, това щеше да е проблем за валутата“, допълва той.

Данните предполагат нежелание за придобиване на канадски активи дори и при по-слабия канадски долар. Преките инвестиции от САЩ в Канада са се понижили през последната година, а портфейлните инвестиции са останали почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още