IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Brexit ще предопредели следващите действия на политиците

Според директора на МВФ пазарите са оценили погрешно изхода от референдума на Острова, което е довело до силна волатилност

10:34 | 27.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Кристин Лагард. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард. Снимка: архив, Ройтерс

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард коментира, че последиците от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) ще предопределят това, което политиците ще правят в следващите дни, пише Bloomberg.

Голяма част от резултата „ще зависи от сигурност или несигурност, предвидимост или липсата на такава – хората или ще спрат да поемат риск, или ще счетат, че ситуацията ще се разреши“, заяви Лагард в неделя по време на конференция в Колорадо.

„Към този момент политиците както в САЩ, така и в Европа, държат това ниво на несигурност в ръцете си. А начинът, по който ще постъпят в следващите няколко дни, наистина ще насочи посоката, в която ще отиде рискът“, каза тя.

Според Лагард пазарите са оценили погрешно изхода от референдума на Острова, което е предизвикало волатилност.

„Въпреки това нямаше паника. Имаше грубо, брутално, незабавно масивно движение. Лирата се обезцени с 10%“, отбеляза директорът на МВФ. „Но нямаше паника, а централните банки си свършиха работата, за която се бяха подготвили в подобен случай.“

В съобщение от петък държавите от Г-7 посочиха, че централните банки „са предприели стъпки да осигурят адекватна ликвидност и да подпомогнат функционирането на пазарите“.

Миналата седмица Лагард заяви, че МВФ подкрепя силно обещанията на Английската централна банка и на Европейската централна банка да предоставят ликвидност за банковата система и да потушат финансовата волатилност в навечерието на Brexit. Фондът продължава да наблюдава случващото се отблизо и е готов да окаже подкрепа на страните членки, ако се наложи, подчерта тя.

Преди референдума МВФ предупреди, че Великобритания може да изпадне в рецесия, ако напусне ЕС. Растежът може да се забави рязко тази година, а икономиката може да се свие с 0,8% до 2017 г.

Лагард заяви, че ако след референдума Великобритания се отдели от ЕС, без съмнение това ще има ефект върху местната икономика и върху Европа.

„Политиците ще опитат всячески да намерят най-сплотеното, съгласувано и, надявам се, позитивно решение на ситуацията“, добави тя. „Силно окуражавахме и ще продължим да окуражаваме замесените страни, за да може да се изясни тази ситуация по най-ефективен и предвидим начин с цел намаляване на степента на несигурност, което ще предопредели нивото на риск, пред което сме изправени.“

Според нея е налице възможност за преразглеждане на референдума, „но лично аз не я виждам“, каза тя.

По думите на директора на МВФ страните членки на ЕС ще трябва да намерят правилния баланс между това да бъдат разгневени и да се отнасят честно с Великобритания, като имат предвид потенциалния ефект на зараза за други страни членки в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още