IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реджеп Ердоган ще се срещне с Доналд Тръмп през май

При атаката в Хан Шейхун е използван зарин или подобно вещество, съобщи Организацията за забрана на химическите оръжия

08:44 | 20.04.17 г.
<p>
	Тyрският президент Реджеп Тайип Ердоган.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тyрският президент Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс

Тyрският президент Реджеп Тайип Ердоган очаква да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп в началото на май, за да обсъдят редица теми, в частност ситуацията в Сирия. Това заяви турският държавен глава в интервю за телевизия "Ал Джазира", предаде БТА по информация на ТАСС.

"Срещата с Тръмп вероятно ще се състои в началото на май, подготовката за нея в момента е в ход", каза Ердоган. Той подчерта, че това ще са "детайлни преговори по много теми".

В контекста на предстоящата среща Ердоган изрази надежда САЩ да променят позицията си за "Силите за защита на народа" (СЗН, сирийските кюрди), които Анкара смята за разклонение на обявената от нея за терористична организация "Кюрдска работническа партия" (ПКК) и на които Вашингтон оказва съдействие в операциите срещу групировката "Ислямска държава" в Северна Сирия.

"САЩ трябва да променят стратегията си към терористичните организации, групировката „Ислямска държава“ е терористична, но има и други формирования като СНС и ПКК, които също са терористични и с тях трябва да се действа по съотвения начин", каза Ердоган.

"Що се отнася до сирийските кюрди, имахме договореност при управлението на Барак Обама, но той, за голямо съжаление, ни излъга. Надявам се, че политиката на САЩ при правителството на Тръмп ще се промени", допълни държавният глава. 

По отношение на "Ислямска държава" Ердоган каза, че Турция, САЩ и някои страни в Залива трябва съвместно да решат проблемите, свързани с тероризма. В рамките на контратерористичното сътрудничество в Сирия турският президент отново предложи да се създаде зона за сигурност с площ от 5000 кв. км и да се въведат зони, забранени за полети. 

Междувременно Организацията за забрана на химическите оръжия обяви днес, че при предполагаемото химическо нападение на 4 април в сирийската провинция Идлиб безспорно е бил използван газ зарин или подобно вещество, предаде АФП.

Заключението е направено на базата на проби, взети от 10 жертви на атаката, извършена в Хан Шейхун. Изследванията са направени в четири лаборатории, заяви директорът на базираната в Хага организация Ахмет Юзюмджю, цитиран от БТА.

Същевременно френският външен министър Жан-Марк Еро обяви, че до няколко дни Франция ще докаже, че сирийският режим е организирал атаката, в която бяха убити 87 души.

„Имаме данни, които ще ни позволят да докажем, че режимът умишлено е използвал химическо оръжие. Моето убеждение, което е и убеждението на нашите служби, е, че отговорността (за тази атака) е на режима“, заяви Еро, цитиран от Ройтерс.

От своя страна сирийският президент Башар Асад отрече армията му да стои зад атака, определена от САЩ като военно престъпление. По думите му западните страни са я инсценирали, за да има повод за американския ракетен удар от 7 април по сирийско военно летище.

Новините за войната в Сирия може да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още