IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се договорят ли САЩ и Русия за ново удължаване на примирието в Сирия?

Сблъсъците между правителствените сили и бунтовниците продължават

11:40 | 17.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

САЩ и Русия имат желание да удължат още договореното в края на миналата седмица примирие в Сирия, предава Ройтерс. Постигане на договорка обаче е малко вероятно заради насилието в страната, което продължава въпреки примирието, и провалената доставка на хуманитарна помощ, отбелязва информационната агенция.

Вашингтон и Москва, които подкрепят противоположните страни в конфликта, се договориха да споделят информацията си за целите, които планират да поразяват в операциите си в Сирия - САЩ обаче са категорични, че тази част от споразумението няма да бъде изпълнена, докато не се достави блокираната хуманитарна помощ за Алепо.

Примирието не се приема от голяма част от бунтовниците в Сирия, които смятат, че то облагодетелства президента Башар ал-Асад. То не обхваща и радикалните ислямистки организации, припомня информационната агенция.

Около 300 хил. души в Алепо очакват доставки на храна и стоки от първа необходимост. ООН смята, че отговорността за блокирането на помощите е на сирийското правителство, което е отказало да гарантира сигурността и достъпа на мисията. Затова и конвоят продължава да чака на границата между Турция и Сирия.

Същевременно примирието продължава да се нарушава. Вчера имаше сблъсъци между бунтовниците и правителствените сили в Дамаск и други градове, а опасенията на Москва са, че ситуацията може да излезе извън контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още