IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сраженията в Северна Сирия принудиха 66 хил. души да напуснат родните си места

ООН се опасява за живота им заради бомбите и неексплодиралите взривни устройства

12:02 | 05.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Около 66 000 души са били принудени да напуснат родните си места поради сраженията, водени на различни фронтове в северната сирийска провинция Алепо, съобщи ООН, цитирана от Франс прес.

Около 40 хил. души са били принудени да напуснат град Ал Баб и съседния град Тадеф. Останалите 26 000 са от други селища на изток от Ал Баб, съобщава Службата на ООН за координация по хуманитарните въпрос. 

Ал Баб беше важен бастион на групировката Ислямска държава в Северна Сирия. Градът беше завзет от турските сили и съюзените с тях бунтовнически сирийски групи на 23 февруари след седмици на ожесточени боеве, припомня БТА.

От януари насам войските на режима на Башар Асад, подкрепяни от сирийската и руската авиация, също водят офанзива за прогонване на джихадистите от Ислямска държава от югоизточната част на провинция Алепо.

По данни на ООН общо 39 766 души от Ал Баб са избягали от града към други северни райони, намиращи се под контрола на други бунтовнически групи. Организацията заявява, че се опасява за живота им поради риска, който представляват бомбите и неексплодиралите взривни устройства, заложени от Ислямска държава в различни райони.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека заяви вчера, че над 30 хил. цивилни, предимно жени и деца, са избягали през последната седмица от сирийската армия, напредваща в източната част на провинция Алепо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
"Сирийският център за наблюдение на правата на човека заяви вчера, че над 30 хил. цивилни, предимно жени и деца, са избягали през последната седмица от сирийската армия, напредваща в източната част на провинция Алепо."Друго си беше с ИД и САЩа...народът си беше спокоен , а , Инвестора...сега тия руснаци и Асадовата армия пак подгониха мирните люде !Сирийците бегали от сирийската армия ! Сирийският център за наблюдение на правата на човека най добре да бега сам от Сирия щото скоро ше яде дървото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още