IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните членки на МВФ се ангажират да харчат повече и да насърчат растежа

Това се случва на фона на популистките реакции срещу търговията и глобализацията

16:00 | 09.10.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Страните членки на Международния валутен фонд (МВФ) обещаха да съживят вялата световна търговия, да увеличат правителствените разходи и да премахнат пречките пред бизнеса, за да подкрепят слабия растеж, предаде Ройтерс.

Ангажиментът е поет на фона на изразените опасения на финансовите лидери, свързани с надигащите се популистки реакции срещу търговията и глобализацията, по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

Продължаващият нисък растеж разкри основни структурни слабости и носи риск за допълнително подкопаване на потенциалния растеж и перспективите за всеобхватност, подчерта в съобщение ръководният комитет на Фонда. 

Решението на британците през юни да напуснат ЕС, антитърговските изявления на кандидата на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп и световното забавяне на растежа на търговските обеми накара политиците да се опитат по-добре да представят на широката общественост ползите от световната икономическа интеграция.

Международния валутен и финансов комитет отбелязва, че несигурността и рисковете за световното възстановяване са нараснали, а освен това то е заплашено от протекционистките политики и спрелите реформи, информира БТА.

Американският министър на финансите Джейкъб Лу заяви в декларация снощи, че МВФ трябва да направи повече, за да бъде чут по ключови въпроси, свързани със световната икономика като равнището на безработица, в противен случай ще стане "непопулярен", информира Франс прес.

Ръководният комитет на МВФ, който се състои от хората, представляващи 189-те страни членки, също така обеща да очертае и приложи мерки, които да подкрепят изоставащите и да се гарантира, че всеки има възможност да се възползва от глобализацията и технологичните промени, допълва Ройтерс.

На пресконференция управляващият директор на МВФ Кристин Лагард призова държавите да направят повече в подкрепа на растежа, да харчат повече за инфраструктура и образование и по-малко да разчитат на разхлабената парична политика, която вече достига лимита на влиянието си.

В кулоарите на годишната среща на Международния валутен фонд президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги увери, че безпрецедентната парична политика - включително масовото изкупуване на облигации и отрицателните лихвени равнища - ще повиши инфлацията в еврозоната до две години, предаде ДПА.

Драги отбеляза снощи, че неконвенционалните мерки за предотвратяване на дефлацията би трябвало да повишат цените и инфлацията да се доближи до целевите почти 2% годишно до началото на 2019 година, предаде БТА.

Европейските банки, които са източник на притеснения на срещите на МВФ още от дълговата криза в еврозоната през 2010 година, биха приветствали умерено повишение на цените.

Световната икономика е белязана от бавен растеж, който е още по-вял в богатите страни, а европейските банки трудно отчитат печалби на фона на изключително ниските лихви, коментират агенциите. 

Драги подчерта, че има огромни различия между европейските банки и заяви, че на малко от тях не им достига капитал. Той призна, че банките все още имат прекалено много лоши кредити, като много от тях се нуждаят от обновени бизнес модели на фона на малки печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
bvg
преди 7 години
6Mesoiadess намаляване на заплатите ще свие още потреблението, целта е да се стимулира. Единствения изход са хеликоптерните пари. Немога да разбера що се опъват толкова, може би щото всичко е популизъм. Световната аристокрация я устройва плебса да е беден и гладен, колкото по-малко могат да си купят, толкова повече остава за тях. Ресурсите на земята са 100% ако т.н. Аристокрация ползва 99% от ресурсите и благата, какво значение има какво става с икономиката, важно е статутсвото да се запази.п.п. Кой исмисли тая глупава дума статукво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
Mesoiadess
преди 7 години
Увеличени разходи за инфраструктура и образование не значи ново задлъжняване , ако се орежат други разходи . Мисля че точно това се има предвид . Например стопяване на разликата между минимална и максимална заплата , този път чрез намаляване на максималната , нисък таван на пенсии и подобни , избягващи възможност за спестяване .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Джоузеф Стиглиц - Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвкупното търсене... и дълбока реформа на финансовата ни система...Частният сектор създаде неравенството и екологичната деградация, с които сега трябва да се справяме. Пазарите не могат да разрешат тези и други критични проблеми, които създадоха, или да възстановят сами просперитета. Необходими са активни правителствени политики'' В своя статия от 4/01/2016 г. Джоузеф Стиглиц пише:''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвкупното търсене... и дълбока реформа на финансовата ни система...Частният сектор създаде неравенството и екологичната деградация, с които сега трябва да се справяме.Пазарите не могат да разрешат тези и други критични проблеми, които създадоха, или да възстановят сами просперитета. Необходими са активни правителствени политики - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Ми то май само за лихвите по дълговете не мое се насмогна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
nobel
преди 7 години
Защото до сега не са харчили достатъчно. На гърците да вземат и някакъв медал да им дадат за заслуги към харченето. Щатите, Япония, Испания Португалия, както и останалите. Това с харченето го гледахме в умален модел през 97-а. А сега тия искат да стигнат много по-далеч. Хем да харчат повече, хем това да изглежда като героичен подвиг и спасяване на света и растежа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Живеят за мига ! "Тomorrow never comes!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
Mops
преди 7 години
Кой им е дал диплома на тия?Опитват се да вкарат света в гръцки сценарии,като мантрата им е да избутат още 20 години пък някой друг да плаща.В момента най-богатите имат дълг около 100%.На пример Сащ 107% (20 трилиона) преди кризата през 2008 беше 72%.С това темпо след 20 години ще са с 177% колкото Гъриця сега,обаче не ми ясно кой ще извади 30+ трилиона долара да го плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още