IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Последващите действия за АЕЦ "Белене" се определят от българското правителство

Еврокомисията напълно уважава правото на България да определя енергийния си микс

16:35 | 30.09.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Последващите действия по решението на Международния арбитражен съд по отношение на АЕЦ "Белене" се определят от суверенното българско правителство. Това съобщават от Европейската комисия в отговор на въпрос на БТА дали би одобрила осигуряването на заем за Националната електрическа компания (НЕК) по покриването на задълженията, възникнали от арбитражното решение по искове на "Атомстройекспорт".

ЕК напълно уважава правото на България да определя енергийния си микс, се посочва в отговора. Комисията допълва, че е във връзка с българските власти по темата за държавната помощ за АЕЦ "Белене". 

В началото на тази седмица Народното събрание гласува за осигуряването на възмездна помощ на НЕК. Предвижда се Министерският съвет чрез бюджета на Министерството на енергетиката да осигурява плащанията по реда на Закона за публичните финанси. В проекта не е посочена точна сума, но е записано, че тя ще е равна на дължимото от НЕК към  "Атомстройекспорт" по решението на международния арбитраж в Женева. В мотивите се уточнява, че сумата с лихвите към днешна дата е над 628 млн. евро.

Преди дни стана ясно, че Националната електрическа компания няма да обжалва решението на Международния арбитражен съд по казуса "АЕЦ Белене", но ще възрази срещу евентуално принудително изпълнение на решението.

Министърът на енергетиката вече заяви, че очаква Европейската комисия да се произнесе бързо по исканата нотификация за държавната помощ за НЕК.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Европа казва , че съдбата на давещите се е в техните ръце ! Трудно е да се запази благоприличен тон на коментар !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още