IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийното министерство обеща законодателни промени срещу кражбите на ток

По-високи санкции предлага министър Теменужка Петкова

12:09 | 27.09.16 г. 4
<p>
	Енергийният министър Теменужка Петкова (д), главният редактор на в. &quot;24 часа&quot; Венелина Гочева (с) и председателят на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков. <em>Снимка: БТА</em></p>

Енергийният министър Теменужка Петкова (д), главният редактор на в. "24 часа" Венелина Гочева (с) и председателят на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков. Снимка: БТА

Работна група в Министерството на енергетиката ще обсъди законодателни промени, целящи да ограничат кражбите на електроенергия.

„Предстои в края на годината да бъдат изготвени промени в Закона за енергетиката, свързани с преминаването към пълна либерализация на електроенергийния пазар у нас. Бихме могли да изготвим и текстове, с които да се разреши проблемът с посегателства срещу енергийни обекти. Те да се разглеждат по бързо производство, а санкциите да са в по-значими размери“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на дискусия за кражбите на електроенергия.

„Заедно с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъдим увеличение на цената на електроенергията, която ще се плаща от недобросъвестните клиенти. Към момента нарушителите заплащат за три месеца, ще променим този срок на шест“, каза още Петкова, цитирана от пресцентъра на министерството.

„Кражбите по електропреносната мрежа касаят всички нас – тази сметка я плащат и битови, и индустриални потребители. Освен това посегателствата срещу обекти от критичната енергийна инфраструктура излагат на риск сигурността на системата“, каза още Петкова. 

По време на дискусията трите електроразпределителни дружества представиха статистика за извършените нарушения. През изминалата година в 17 обекта на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД (ЕСО) са извършени посегателства, довели до генерирането на значими загуби.

На форума ЧЕЗ призова да бъдат въведени максимални санкции, включително парични, за кражбите на електроенергия и съоръжения от електроенергийната инфраструктура.

Компанията заяви, че не желае да се облагодетелства в резултат на наказанията и предлага след приспадане на присъщи, признати от регулатора разходи на разпределителното дружество, приходите да бъдат събирани в специален фонд за целеви инвестиции в сектора, за подкрепа на енергийно уязвими потребители или друга кауза, определена от правителството.

„Постигането на реални съществени резултати е възможно единствено чрез по-високи санкции и ефективни присъди“, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, информира компанията.

Според него съществуващата санкция за кражби на ток в България няма възпиращ ефект. Цената, по която се дотаксува, е само около една трета от цената, която плащат коректните граждани. В допълнение тя се заплаща само за 3 месеца назад, независимо че кражбата може да е продължавала много по-дълго.

Вследствие на кражбите се стига до чести аварии, повреждане на електроуреди, отнемане на финансов ресурс, поставя се в опасност сигурността на електрозахранването на институциите – застрашава се националната сигурност, а все по-често се стига до заплаха за човешки животи и смъртни случаи. Ето защо санкциите за посегателствата следва да бъдат адекватни, казват от ЧЕЗ.

6,5 млн. лева са преките щети на трите ЕРП от кражбите на ток за 2015 г. Всеки ден 1150 семейства остават без електричество заради кражби, заяви на дискусията Венелина Гочева, главен редактор на вестник "24 часа", който организира събитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
ЗАЩО подобни лица, вкл, заемащи високи държавни постове, не се сещат или не желаят да отворят Наказателния кодекс? Там е написано - за незаконно присъединяване към ел-мрежата: затвор до 8 години и глоба до 20 Б, за диверсия и саботаж - затвор до 20 години, ДОРИ доживотен !!! НК закон ли е или е книжка с приказки? Защо не се прилага, защо търпим да не се прилага, защо прокуратурата не върши абсолютно нищо, при положение, че законът го има, защо цацаров въобще съществува на света ??????Да не говорим прилагането само на Чл 234в (незаконно присъединяване към) колко други престъпления ще предотврати, ако се приложи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Путко Мафани
преди 7 години
А ЧЕЗ ще плащаъ ли глоби примерно за неподдръжка на сервитут ните зони на електропроводите.Мисля да снимам едно дърво с една туфа върху него в електропровод на ЧЕЗ и да я питам защо толкова хора ще стоят без ток заради мърлявщината на тия капу.ти?Докога ще се съсипват съоръжения на ЕСО заради проби на такива електропроводи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Путко Мафани
преди 7 години
А ЧЕЗ ще плащаъ ли глоби примерно за неподдръжка на сервитут ните зони на електропроводите.Мисля да снимам едно дърво с една туфа върху него в електропровод на ЧЕЗ и да я питам защо толкова хора ще стоят без ток заради мърлявщината на тия капу.ти?Докога ще се съсипват съоръжения на ЕСО заради проби на такива електропроводи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Абе правите ли разлика между електроенергия и енергийни обекти?А иначе, *** закони не ги ловят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още