IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийното министерство проверява фирмите, осигуряващи студен резерв за тока

Режим на тока няма и няма да има, категорична е Теменужка Петкова

17:14 | 13.01.17 г.
<p>
	ТЕЦ Брикел, един от доставчиците на студен резерв за енергийната система. Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

ТЕЦ Брикел, един от доставчиците на студен резерв за енергийната система. Снимка: Investor.bg

Енергийното министерство ще провери компаниите, които осигуряват т.нар. "студен резерв" на електроенергийната система. Това коментира ресорният министър в оставка Теменужка Петкова по време на брифинг, предаде агенция „Фокус“.

Шест са компаниите, които спечелиха търга на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за доставка на електроенергия при извънредна ситуация – ТЕЦ "Марица Изток" 2, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ Русе, ТЕЦ Марица 3 (Димитровград), ТЕЦ Брикел и Биовет. Няколко от мощностите обаче не можаха веднага да бъдат включени в системата, когато температурите паднаха.

Въглищата в стопанството на ТЕЦ "Бобов дол" замръзнаха и този проблем беше решен с директни доставки от страна на мините за централата. ТЕЦ Русе пък не функционира нормално заради замръзналите води на р. Дунав, коментира преди ден председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Енергийният регулатор обаче не проверява компаниите, защото не контролира изборът на студен резерв.

„ЕСО ще направи проверка на всеки един от аргументите, поради които не е активиран студеният резерв и ще бъде наложена санкция“, обясни днес Теменужка Петкова. Тя каза компаниите от държавната енергетика са в много добро състояние и системата работи нормално.

„Режим на тока няма и няма да има“, каза още енергийният министър. Тя съобщи, че БСП готви протести, свързани с „хипотетичен режим“ на тока и нарече тези планове „политическа немощ“.

„Подобни манипулации са изключително опасни и рисковани“, каза още Теменужка Петкова.

Разчетите на ЕСО показват още, че натоварването на мрежата в последните дни е достигнало рекордни нива за последните десетилетия, но вече започва да се връща към обичайните за зимния сезон нива. Рекордно е потреблението и на природен газ.

По отношение на въведеното ограничение за износ на електроенергия институциите у нас следят обстановката и са готови при първия възможен момент да го възстановят. Петкова посочи, че се очаква ново застудяване през следващите дни.

България спря износа от 01 часа тази сутрин (13 януари) във връзка с въведените от съседните държави ограничения.

Няма проблеми с производствените мощности, гарантира преди ден Иван Иванов. Днес енергийният министър съобщи, че и въглища в централите се подават ритмично и големите ТЕЦ-ове в Маришкия басейн работят при пълно натоварване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още