IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Казанджиев: Ако бъде реализиран "Южен поток", ще е в много орязан вариант

Брюксел не дава „зелена светлина“ за енергийни проекти, а признава правото ни да ги осъществим според правилата на ЕС

10:54 | 08.08.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хр. Казанджиев: Ако бъде реализиран "Южен поток", ще е в много орязан вариант

Ако „Южен поток“ бъде реализиран, то той ще бъде в много орязан вариант, коментира в ефира на телевизия Bulgaria on Air енергийният експерт Христо Казанджиев.

Той посочи, че Русия е спряла реализацията на своя проект „Южен газов коридор“, който започва от Ямалския полуостров, и няма да има достатъчно газ за реализация на идеята в първоначалните планове – с четири тръби и общ капацитет от 63 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Казанджиев очаква проектът да бъде само с една тръба и обем от около 16 млрд. куб. метра годишно. 

Според него моментът е много подходящ страната "да капитализира по един много добър начин географското си положение". Проектът "Южен поток" обаче трябва да се промени коренно и доставките на газ да бъдат реализирани през съоръжения, изцяло собственост на държавата, а не съвместна собственост или на трета страна, смята той.

За Христо Казанджиев писмото на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до премиера Бойко Борисов от миналата седмица е било разчетено неправилно от българските медии. Брюксел не дава „зелена светлина“ за българо-руски енергийни проекти, а признава, че България е суверенна държава, която може да участва в подобни проекти, но спазвайки европейските правила.

Христо Казанджиев посочи още, че в следващите 5-6 години няма да има нови физически потоци от природен газ в България, а виртуалният пренос засега ще бъде твърде ограничен.

Какво коментира по темата енергийният експерт проф. Атанас Тасев можете да видите във видеото.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Около 2 месеца по-рано, Брюксел нареди продажба на Булгаргаз, а някакъв експерт по-горе, говори за държавен газопровод. Единственото нещо, което е интересно за политици и чиновници от национален и европейски мащаб е сегашният паричен поток към техните джобове,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Има печатна грешка - "...Казанджиев очаква проектът да бъде само с една тръба и обем от около 16 куб. метра годишно..."--става въпрос за 16 милиарда м3 годишно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Брюксел не дава зелена светлина за българо-руски енергийни проекти, а признава, че България е суверенна държава, която може да участва в подобни проекти, но спазвайки европейските правила."И откога България е "суверенна " държава която спазва чужди интереси ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
За тия си глупости търси аудитория на друго място !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 7 години
Б Б наистина ли не разбира какво са му казали от Брюксел или просто си говори както винаги на ангро Първо говори а после се замисля Южен поток през България може да има може и да няма но огромни потоци от втечнен природен газ идваш от Александрополис ще има И колкото по бързо бъде построен интерконектора с Гърция толкова по бързо ще пристига такъв газ в България Колкото до Южен поток наи вероятно е да бъде построена една или две тръби до Турция защото е 100% сигурен пазар и от там през бъдещия интерконектор да има диверсификация на доставките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още