IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националните регулатори ще оценяват дългосрочните газови договори в ЕС

Анализи ще бъдат правени задължително на всички дългосрочни договори за доставка на над 40% от годишното потребление на газ

16:25 | 06.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Страните от Европейския съюз (ЕС) ще дават информация за дългосрочните търговски договори за доставка на газ, които покриват над 40% от годишното потребление в страната на компетентните национални регулатори. Регулаторите ще трябва да дават своето становище как тези договори ще се отразят на сигурността на доставките в страната и в региона.

Това решиха министрите на енергетиката от общността по време на последното им заседание. Решението е публикувано на страницата на Съвета.

Според приетото от министрите Европейската комисия (ЕК) и националните регулатори по свое усмотрение могат да поискат допълнителна информация за всички газови договори, но без данни за цените, за договорите за доставка на газ.

Тази възможност обаче не бива да се превръща в административна тежест за бизнеса, посочи на специална пресконференция, излъчвана във видеосистемата на ЕК, министърът на икономиката на Словакия Петер Жига.
Словакия е временният председател на ЕС и ресорните министри председателстват и съответните съвети. 

Министрите от общността обсъждаха възможностите за създаване на разходоефективна рамка на ниво ЕС, която ще позволи да бъдат минимизирани щетите при потенциално прекъсване на газовите доставки и ще доведе до повишаване на енергийната сигурност в региона.

Приетите мерки включват регионално сътрудничество - базирано на идентифицираните проблеми по региони, обмен на информация и солидарност. Те трябва да получат одобрението на Европейския парламент (ЕП).

Изискването на ЕК за оценката на дългосрочните договори от страна на регулаторите ще засегне основно страните от Източна Европа, повечето от които са почти изцяло зависими от доставките на "Газпром".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още