IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сивият сектор на пазара на горива е 25-30%

Контрабандата води до загуби от 1 млрд. лева за бюджета, каза изпълнителният директор на асоциацията Андрей Делчев

12:53 | 08.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сивият сектор на пазара за горива е между 25 и 30%, коментира в ефира на БНР изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. Загубите за бюджета са около 1 млрд. лева годишно, изчисли той.

Основната причина за това е липсата на достатъчен контрол – в петролния бизнес има много контролни органи, но им липсва координация, отчете Делчев.

Мерките, с които държавата се бори срещу сивия сектор в горивата, са краткосрочни и „палиативни“, каза още експертът.

Контрабандата намира начин да реализира горивата, внесени без да бъде платен акциз и ДДС, на вътрешния пазар, заобикаляйки законите. От контрабандата страдат обществото, бизнесът и правителството, отбеляза още Делчев.

Един от големите проблеми на бранша са ведомствените бензиностанции, стана ясно от думите на изпълнителния директор на БПГА. Той посочи, че в страната има 30 хил. ведомствени бензиностанции, от които едва хиляда изпълняват закона и са свързани с Националната агенция за приходите (НАП). 

Той призова държавта да се вслушва в браншовите организации и да си взаимодейства с тях. Според него "държавата е твърде подозрителна" към браншовите организации, които трябва да пазят чистотата на бизнеса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още