IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният фонд за енергетиката набра над 181 млн. лв. приходи

През юни и юли приходите във Фонда се повишават след включването на "Булгартрансгаз" и ЕСО сред задължените лица

08:33 | 26.08.16 г.
Спасителният фонд за енергетиката набра над 181 млн. лв. приходи

Към края на юли във Фонд „Спасение на електроенергийната система“ приходите надхвърлят 181,5 млн. лева, сочи справка във фонда. Направените разходи са за малко над 112,4 млн. лева.

В този фонд 5% от приходите от дейността си внасят търговците и производителите на електроенергия. След последните промени в Закона за енергетиката задължени лица са и „Булгартрансгаз“ и ЕСО като оператори на мрежи.

Те внасят своите вноски от началото на юни и очакваните годишни приходи от тях са в размер на общо 30 млн. лева.
Справката показва, че именно от юни приходите във Фонда започват отново да растат – тенденцията към края на май беше за плавно намаление на приходите – от 31,5 млн. лева през декември 2015 година до 22,1 млн. лева през май.

Към края на юни обаче приходите отново се увеличават – до 26,9 млн. лева, а месец по-късно и до малко над 28 млн. лева.

В първото тримесечие от Фонда няма правени разходи. Най-голямата сума беше отпусната по искане на Националната електрическа компания (НЕК) през април – 68 млн. лева. Решението за отпускането на средствата беше взето от ръководството на Фонда.

През май направените разходи са за 19,4 млн. лева, а през юни и юли – съответно 13,5 млн. лева и 11,5 млн. лева.
Фондът „Спасение на електроенергийната система“ беше създаден през миналата година. Целта е със средствата в него да бъдат компенсирани част от загубите на НЕК, свързани с изкупуване на електроенергия по дългосрочни договори на преференциални цени и от ВЕИ производители.

От този фонд ще дойдат и средствата, необходими за компенсиране на големите енергийни консуматори за скъпата зелена енергия. Нотификация от Брюксел за одобрение на държавната подкрепа за производителите дойде в началото на август. Тя обаче ще влезе в сила със стара дата – от 1 август 2015 година.

Отстъпката за бизнеса за зелената енергия ще струва около 90 млн. лева годишно. Подкрепа получават около 200 компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още