IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Сондажи ще покажат дали има нефт и газ в блок "Хан Аспарух"

Вероятно няма достатъчни количества газ, които да бъдат обявени, твърди преподавателят в МГУ доц. Щерьо Льомов

12:49 | 11.10.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Окончателна информация за това дали има нефт и газ в блока "Хан Аспарух" в Черно море няма да има, преди да бъдат направени четири или пет сондажа, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Според него всякакви предварителни данни имат характер на спекулация, предаде БТА. 

По-рано днес преподавателят в Минно-геоложкия университет доц. Щерьо Льомов каза пред БНР, че най-вероятно резултатите от направените досега изследвания показват, че няма достатъчни количества газ, за да бъдат те обявени.

„Към този момент не може да се твърди убедено, че има газ, който ще служи за бъдещото развитие на газовата инфраструктура у нас. Липсата на новина, че има откритие, показва ниската перспективност на прокарания сондаж.

Сондирането при тези дълбочини на морската вода е много скъпа дейност, така че вероятно тези, които ще инвестират в бъдеще, ще се замислят дали има необходимост и потенциал да бъдат вложени средства“, заяви той.
Попитан дали е вярно, че нямало данни за това в този участък да има нефт и газ, Дончев заяви, че не е вярно. 

По думите му редно е темата да коментират първи компаниите, които извършват проучването. Той каза, че на този етап разполага с информация по темата, но няма да я сподели с медиите. Ако въпросът ви е дали имам информация - имам, ако вторият въпрос е дали ще я споделя - отговорът е не, заяви вицепремиерът преди дискусия на тема "Прозрачност и ефективност на концесиите в България.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че компаниите правят анализи на това, което са установили в резултат на първия сондаж, и към момента не се разполага с друга информация. Тя допълни, че компаниите не са обявили, че ще се оттеглят от проучването.

”Информацията дали има нефт и газ в блока "Хан Аспарух", предстои да бъде обработена и подадена в Министерството на енергетиката“, каза пред БНР заместник-енергийният министър Жечо Станков.

„Това, което можем да споменем, и е важно да го направим, е, че сондажът е успешно проведен като дълбочина и без каквато и да е вреда за околната среда, което беше много важно за нас.

Сондажът, като индикативна дълбочина, която е подадена по книжата и предварителните заявки, е изпълнен с необходимата дълбочина, а това какви флуиди са намерени, ще получим по-късно“, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
MDP или MPD, че нещо не го намирам? За MDP ми излиза само долното.http://***.coretest.com/core-drilling-instrument.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
И да има нефт и газ там, без MDP-сондаж да пропуснат е лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Сега евроатлантическия електорат на ГЕРБ ще го пълни - минават на бобец и зеле и voila! A и по интерконекторите ще иде на талази... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Той Борисов вече беше планирал да пълни хъба с този газ...ами сега ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
KPetkov
преди 7 години
Така е, първите предварителни данни не показват нищо. Очакваме следващите 4-5 предварителни данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
stanislavr
преди 7 години
Те хората вече си прибраха такъмите. Ама нали подписаха турецкий паток, а лелеяният хъб остана виртуален... Газ няма, ама ще го разберем след изборите, дотогава ще е мед и дебели филии с мас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още