IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ може да въведе облекчения още на следващото си заседание

По думите на заместник-управителя Минуш Шафик ако има данни, които да сигнализират, че са необходими стимули, очевидно ще има действия

16:34 | 28.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) може да облекчи паричната си политика още на следващото си заседание на 3 ноември, още преди правителството да обяви някакви фискални мерки в отговор на референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Това заяви Минуш Шафик, заместник-управител на регулатора, цитирана от Bloomberg.

От централната банка по-рано твърдяха, че може да въведат още мерки тази година, след като Комисията по парична политика понижи лихвения процент през лятото за пръв път от седем години. Определянето на точния момент на евентуалните действия се усложнява от факта, че министърът на финансите Филип Хамънд няма да изнесе последната си реч за фискалната политика преди 23 ноември.

„Ако преди това има данни, които сигнализират, че са необходими стимули, очевидно ще действаме“, казва Шафик. „Предпочитам да действаме изпреварващо, отколкото да направим прекалено малко прекалено късно“, посочва тя. 

В началото на септември Минуш Шафик обяви, че напуска поста на заместник-управител на АЦБ, за да оглави London School of Economics.

Икономистите от централната банка начело с Марк Карни очакват британската икономика да изпадне в рецесия. През август те понижиха основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 0,25%, а при заседанието си през септември сигнализираха, че може да има още едно понижение през 2016 г., ако икономиката се развива в унисон с прогнозите.

„Индикаторите за перспективите и по-конкретно за инвестиционните намерения все още изглеждат доста притеснително“, казва Шафик. „Така че не смятам, че несигурността се насочва към своя край и мисля, че е прекалено рано да се оцени какво е влиянието“, допълва тя.

По думите й икономическото възстановяване във Великобритания след вота за Brexit ще бъде по-скоро U-образно, а не V-образно, каквато беше прогнозата през август. „Струва ми се, че ще са необходими парични стимули в някакъв момент, за да се гарантира, че забавянето в икономическата активност няма да се превърне в нещо по-пагубно“, каза Шафик. „Точният момент на тези стимули ще зависи от динамиката в данните през идните седмици и месеци“, допълва тя.

Шафик повтори думите на редица други централни банкери по света, като заяви, че паричната политика сама не може да носи бремето на разрешаването на икономическите проблеми. Необходими се структурни реформи от страна на правителствата, както и международна координация.

„Не знам какво планира министерството на финансите. Мисля, че все още работят над плановете. Сигурна съм, че ще ги споделят с нас в подходящото време, така че е прекалено рано да се каже дали ще е достатъчно или не“, заяви заместник-управителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още