IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Ван дер Белен печели надпреварата за президент на Австрия

Кандидатът, подкрепен от "Зелените", привлича 53,6% от гласовете, а Норберт Хофер от антиимигрантската "Партия на свободата" - 46,4%, сочат прогнозни резултати

18:49 | 04.12.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Независимият кандидат за президент на Австрия, подкрепен от "Зелените", Александър Ван дер Белен води с ясна преднина в надпреварата, сочат прогнозни резултати, публикувани в неделя след затварянето на избирателните секции в страната и цитирани от Ройтерс.

Това на практика е втора победа за Ван дер Белен, след като през май той спечели 50,3% на първия тур на изборите. Антиимигрантската и крайнодясна "Партия на свободата" обаче успешно оспори резултатите заради процедурни нарушения.

Ако бъдат потвърдени, резултатите от прегласуването носят облекчение за политическите среди в Европа и реабилитират Александър Ван дер Белен, който победи Норберт Хофер от "Партия на свободата" с малка разлика през май, преди да бъде взето решението за прегласуване.

Ван дер Белен има изразена преднина пред Хофер, сочат прогнозните резултати на SORA, изготвени за държавната телевизия ORF, които включват частично преброяване на гласовете.

Според прогнозните резултати Ван дер Белен печели 53,6% от гласовете, а Хофер - 46,4%, като статистическата грешка е 1,2 процентни пункта.

Прогнозата ще бъде актуализирана по-късно днес.

"Партията на свободата" вече призна поражението на своя кандидат за президент, предаде AFP. "Искам да поздравя г-н Ван дер Белен за този успех", заяви тази вечер генералният секретар на партията Херберт Кикъл. 

Президентските избори в Австрия привлякоха вниманието на международната общност, тъй като победа на Хофер след неочаквания резултат от референдума за излизане на Великобритания от ЕС би насърчил евроскептиците от крайната десница в цяла Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 7 години
Преди две години не вярвах, че еврогейците могат да натворят толкова много грешки, но не и в тяхна лична загуба. Толкова се радвах на този наистина чудесен проект ЕС. Сега само избягваме думите, че Евроколхозът се разпада. Рано или късно. Златен медал и пиедестал за това трябва да се направи на геносен Меркел. Квот можа и й продиктуваха отвъд океана, го направи. А то и немците комай си заслужават това, което им поднася.Но ние защо? От едното престараване на пощенския гълъб между Ердоган и нея (нали тя спомена вече явното, че ББ е поискал сам да бъдем гореща точка). Беше каквото беше. Оттук нататък само ще харчат пари и заплашват населението в Европа при всеки следващи избори да им върви по гайдата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Радвам се, че не излязох прав...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
Hammer
преди 7 години
В Италия не мина номера. Явно наказателният вот продължава в целия ЕС и това е добър показател в каква прогнила организация се е превърнал. Пък медиите нека да продължават да търсят проблемите само в така наречения "популизъм"..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 15
lozkhris
преди 7 години
Само че на тях не им пука - наверно инстиктивно разбират, че на веселбата е дошъл край и ще се стараят да запазят статуквото / макар да знаят, че не е останало много време / докато могат. Това, което се върши в Европа надминава и най-бруталните години на комунистическия режим през 70-те.Бяха уверени, че в УК няма да има Брекзит. Бяха уверени, при това с почти 100% медийна подкрепа, че ще спечели Клинтън. До тука бяха с ненамесата. Вече няма как да се оставят нещата на произвола. Настроенията на обикновения еворпеец ще помете статуквото като лавина за има-няма 2 седмици, оставено на самотек.....Затова Австрия има ***.д.ерунгел за президент от днес.Затова / и това го казвам отговорно / изходът от референдума в Италия ще е SI / ДА / Защото без Италия,Франция и Австрия на Германия не и остава нищо друго, освен да нападне отново Полша....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
Това, за което говориш няма да работи, а дори напротив... Дори и изборите да бъдат манипулирани, само информацията за такова нещо може да предизвика революция или гражданска война. Без значение какво правят европейските елити техния проект е реално е вече не е жизнен и се радва на подкрепа от под 30% и неговият край вече е въпрос на време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 9
lozkhris
преди 7 години
Защото след BREXIT на случайността вече няма да се оставят нито едни избори и нито един референдум...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 10
studioaa
преди 7 години
Тези избори не променят абсолютно нищо, просто защото Австрия не е президентска република. Партията на свободата си остава водеща политическа сила, която се радва на рекордно доверие и нейното влияние нараства почти двойно в последните 5 години. И техния кандидат НЕ Е ПОБЕДЕН ОТ ЗЕЛЕНИТЕ, а от коалиция състояща се от всички останали партии, а това е много важно да се отбележи. Зелените нямат повече от 10% от гласовете при пропорционално представителство срещу 37% на националистите. Парламентарните избори са решаващи за страни като Австрия и България, а там нещата не стоят никак добре за ван беленовците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
Freedom Party's Hofer Defeated By Greens' Van der Bellen In Austria's Presidential Electionhttp://***.zerohedge.com/news/2016-12-04/sundays-day-reckoning-austria-braces-historic-presidential-election-result----------------------------------------------------------------------------------------австрийците не са бунаци импе ей глей картата цялата е синя (Hofer) да но "Зеления печелел" ако ми обясниш тоя феномен еваларка .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
markoci
преди 7 години
Бил любител на Путин. Тази пък щуротия кой и как я измисли? Вероятно противниковата пропаганда. А нашите скопени медии, де и от немски няма кой да им превежда, поеха в хор след "солиста". Тези, които познават политическия живот в Австрия знаят чудесно колко русофил е Хофер, един от най-настървените против руската агресия политик. Обратно на него спечелилият изборите ван дер Белен е прекалено умерен в изказванията си по отношение политиката към Русия. Хофер е скрит нацист. Неговото политическо мото е "всичко само за Австрия и австриецът над всички". В неговото политическо съзнание Европейският съюз не значи нищо, и още по-малко ако противоречи на идеите му. Мисля, че Австрия се осъзна към какво я тика този популист и го подсече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 13
aldy
преди 7 години
Докато меките китки властват, ЕС не го чака нищо добро. Защо ли им са "прави" краставици и спокойни кокошки, когато ТОЧНО в ЕС пенсионери ровят в кофите за ***, за да не умрат от глад? И некви си тарамбуки получават помощи, които се отказват на мигранти от страни в ЕС. СССР се разпадна. Време е за ЕССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още