IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антимонополният регулатор в Русия готви план за разделяне на Газпром

Идеята беше лансирана преди месец от независими компании, добиващи природен газ

10:19 | 08.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Антимонополният регулатор в Русия готви план за разделяне на Газпром

Федералната антимонополна служба на Русия (ФАС) работи по концепция за разделяне на Газпром на части, съобщи зам.-председателят на институцията Анатолий Голомолзин пред ТАСС. Идеята беше лансирана през септември от група независими компании, добиващи газ в Русия.

Тогава те настояха да се разделят звената за добив и пренос на природен газ на Газпром, което ще даде повече прозрачност по отношение на ценообразуването на компанията. Тогава зам.-министърът на енергетиката Алексей Текслер беше категоричен, че подобно предложение не се дискутира.

Месец по-късно обаче ръководителят на Роснефт Игор Сечин официално инициира темата пред ФАС. Разрешение за разделение на звената в Газпром трябва да даде обаче и Комисията за развитие на топлинно-енергийния комплекс към руския президент.

Темата не беше дискутирана по време на последното заседание на органа, провело се на 27 октомври.

През октомври самият енергиен министър Александър Новак коментира, че разработване на планове за разделянето на газовия гигант може да започне официално, ако бъде получено поръчение от президентската комисия или от правителството.

Новак обаче обясни, че едва ли ще стане същинско разделение, а по-скоро се касае за създаване на компании, опериращи под обща шапка, което ще позволи една по-прозрачна структура на управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 8 години
Реализацията на това разделяне неминуемо ще отговори на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС и следователно задънените улици, в които се намират Северен поток 2 и Южен поток ще получат шанс да се отпушат. Крайно време беше в Москва да се сетят какво трябва да направят в името на общото благо. Само, че много дълго упорстваха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още