IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина обмисля увеличаване на акциза върху горивата

Заради падащите цени на петрола в последните месеци, мярката няма да има толкова негативен ефект, смята гръцкото правителство

21:59 | 18.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Атина обмисля увеличаване на акциза върху горивата

Гърция се готвида предложи нова мярка за кредиторите си - да бъде увеличен акцизът върху горивата, съобщава гръцкото издание Capital. С тази мярка Атина ще се опита да покрие дефицитите в бюджета.

Повишаването на акциза ще повиши цената на дребно на горивата и ще се отрази директно върху всички домакинства. Според правителството обаче цената на петрола на международните пазари падна рязко в последните месеци и това ще намали негативния ефект от повишаването на акциза.

Мярката няма да повлияе сериозно и върху нивото на инфлацията в страната, нито върху потреблението, сочат още изчисленията на кабинета.

Правителството на Алексис Ципрас преговаря с "четворката" инвеститори относно изпълнението на мерките, заложени в третата спасителна програма за страната. Част от тях са насочени към покриването на бюджетните дисбаланси до 2018 година. Гърция трябва да намали разходите си с над 5,5 млрд. евро, от които 1,8 млрд. евро - в резултат на пенсионната реформа. 

Останалите икономии трябва да дойдат от промени в данъчната система и допълнителни мерки. В тази връзка Атина обмисля различни действия, за да изпълни исканията на кредиторите.

Преди дни стана ясно, че кабинетът отново ще предложи данък върху банковите трансакции. Той обаче веднъж беше отхвърлен от четирите институции - МВФ, ЕК, ЕЦБ и Европейския стабилизационен механизъм (ESM), с мотива, че банковата система още не е толкова стабилна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още