IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия въвежда контрол по източните и южните си граници в полунощ

Федерика Могерини критикува страните членки на ЕС, че не са събрали достатъчно пари за справяне с причините за миграционната вълна

19:53 | 15.09.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Австрия ще започне да контролира източните и южните си граници в полунощ българско време, за да се справи с притока от мигранти. За това информира Европейската комисия (ЕК) австрийското Министерство на вътрешните работи, пише ДПА, цитирана от БТА.

В писмо до ЕК, цитирано от австрийската агенция АПА, министерството пише, че предвижда гъвкав план "стъпка по стъпка" в зависимост от броя на пристигащите мигранти и активността на каналджиите.

"Интензивността на граничния контрол ще бъде поддържана на равнището, необходимо за гарантиране на сигурността", се казва в писмото до Брюксел.

Затягането на контрола засяга австрийските граници с Унгария, Италия, Словения и Словакия.

По-рано днес Унгария обяви извънредно положение, а до момента Чехия не е възобновила граничните проверки. Полша пък е в готовност да приеме малко повече бежанци спрямо първоначалните очаквания.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви, че правителството е готово да изпрати военни да пазят границите, пише АР. Пред парламента днес Соботка подчерта, че до тази мярка ще се прибегне, ако полицията не е в състояние сама да се справи с миграционната криза.

Завчера Соботка съобщи, че са изпратени допълнителни полицаи на австрийско-чешката граница след решението на Германия да възобнови граничния контрол на границата с Австрия. Чехите обаче още не са възобновили граничните проверки, отбелязва АР.

Днес Соботка повтори също, че чешкото правителство не смята задължителните квоти за разпределяне на мигранти за добро решение. "Ние ги отхвърляме", заяви той.

На този фон Полша ще приеме с най-добри чувства бежанците, напуснали своята родина, за да спасят живота си, но ще очаква от тях да се върнат в своите страни, когато обстановката там стане безопасна, заяви днес полската министър-председателка Ева Копач, цитирана от АР.

По думите на Копач Полша преразглежда възможностите си за приемане на бежанци и вероятно ще приеме повече от 2-те хиляди, за които беше изразила готовност. Тя обаче не уточни новата бройка. Европейският съюз иска страната да приеме около 12 000 души.

Според нея Полша може да бъде пример за другите страни от Европейския съюз, що се отнася до охраната на външните граници на общността, отбелязва ТАСС.

По думите на Копач солидарността във връзка с миграционната криза в ЕС не трябва да се отразява на безопасността и качеството на живот на поляците.

"Ще приемаме само бежанци, не икономически имигранти, при това в количество, което сме способни да поемем", каза тя. Полските медии наблягат на думите на Копач, че Полша ще приеме толкова бежанци, колкото е по силите й - "нито един повече, нито един по-малко", и на изявлението й, че днес тя е преди всичко премиер на Полша и трябва да бъде солидарна с полските граждани.

Същевременно ръководителката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини смъмри страните членки, че не са финансирали достатъчно усилията на ЕС за справяне с причините, които са в основата на миграционната вълна, съобщи АР.

Върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността заяви днес пред депутати от Европейския парламент, че очаква парите "да дойдат в следващите часове, не месеци, а часове".

Сред различните проекти, които ЕС стартира, е фонд на стойност 1,8 млрд. евро в помощ на някои африкански държави, за да могат по-добре да контролират границите си. Друг фонд на стойност 45 млн. евро е предвиден за бежанската криза в Сирия.

Заради липса на средства Световната програма по прехраната на ООН (СПП) се принуди да намали двойно помощта за бежанци в съседните на Сирия страни, се казва в съобщение, разпространено днес в Женева и цитирано от ТАСС.

"Сериозен недостиг на средства принуди СПП да намали наполовина помощта, предоставяна на почти 1,3 млн. уязвими сирийски бежанци в региона. Ето защо повечето бежанци живеят вече с около 50 цента на ден", се казва в съобщението.

Западните страни трябва да инвестират милиарди за жилища и училища за сирийските бежанци, преселили се масово в Йордания, Турция и Ливан, каза германският вицеканцлер Зигмар Габриел, цитиран от ДПА.

"Аз съм твърдо за това ЕС да инвестира още 1,5 млрд. евро там", каза той пред репортери на конференция на депутати от Германската социалдемократическа партия, която той ръководи.

САЩ и държавите от Персийския залив трябва да предоставят сходни суми, за да могат бежанците в Близкия изток да живеят в по-добри условия, каза той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък ще реши в четвъртък, 17 септември, дали да свика извънредна среща на върха на ЕС за миграцията, предаде Ройтерс.

"По време на моите консултации някои лидери поискаха извънреден Европейски съвет за миграцията. Аз ще продължа консултациите и ще обявя решението си в четвъртък", написа той в профила си в Twitter.

Още по темата за бежанската вълна - гледайте във видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Така ти се струва! Вероятно заради по малкото познания които имаш за Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Нищо му няма на ЕС. Не бих го нарекъл жалък. Ние сме жалките.....За немските граждани важи немската конституция, според която държавата е длъжна да подсигури за неограничено време екзистенцминимум, за защита на човешкото достоинство: Artikel 1 Grundgesetz (Schutz der Menschenw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 8
Miraka
преди 8 години
Яено се интересуваш повече от Русия, отколкото от "дома" си. Все тя ти е в устата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Аз съм си у дома! Няма нужда някой да ме прибира. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 7
Miraka
преди 8 години
Русия та Русия. Да вземе да си те прибере и теб.. няма да е зле :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
"Само и единствено България от цяла Източна Европа каза безусловно да на Брюксел за бежанците"=====Русия прибра над 1 милион цивилни украинци, бягащи от фашистките банди на Потрошенко ! Русия прибра около 10 хиляди украински военнослужещи, дезертирали от вече бивша Украйна. Колко украински жени, деца и старци приютиха ценители на човешките права в Европа? Защо ЕС не приемат бежанци от Украйна православни християни? Защо България не прие толкова от тях колкото от Сирия? Имаше и БЪЛГАРИ от Украйна, които молеха за убежище, но им бе казано да не бягат от отговорностите си към Украйна! Някоя медия по значима да им е задавала този въпрос на наШ мъШ и Ко? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Нищо му няма на ЕС. Не бих го нарекъл жалък. Ние сме жалките. Толкова жалки, че никой не ни забелязва. Дори заповедите към местните поставени управници се дават от чиновници от средния ешалон и на САЩ и на ЕС. Наскоро дори Обама е заявил, че не знаел че Нюланд е заповядала на наШ мъШ да изнесе слово /поредните глупости/. ЕС се припокрива с бившата Франкска империя. Тези държави са си много близки помежду си. Имат обща история от възникването на държавността им и общ корен в езиците си. Това е ЕС . Ние никога няма да бъдем допуснати там защото сме различни. Имали сме си собствена империя съперничеща на Франкската. Ще бъдем в ЕС само като територия но не и като народ и култура. :) Виж ги на соросоидчетата! Те са готови -сготвени! Вече са американци, нищо, че не знаят историята и езика на САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
Илко
преди 8 години
ЕС е жалък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Ми то България освен ОК друго знае ли да каже ! Даже и да не я питат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Интересно ще е да видим как българския избирател ще реагира на свалянето на маските от страна на ГЕРБ и наШ мъШ!? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още