IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилната индустрия с незадоволително представяне на европейските пазари

Европейските борси приключиха сесията в сряда със спадове след поредните развития на редицата скандали във Вашингтон

19:00 | 17.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари приключиха сесията в сряда със спадове след поредните развития на редицата скандали във Вашингтон.

В понеделник стана ясно, че президентът на САЩ е предоставил на Лавров класифицирана информация. Тръмп защити във вторник това свое решение и заяви, че е бил в правото си да го направи. Днес пък руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова да предостави протокол от срещата в Белия дом, за да се докаже, че не са били предоставяни никакви тайни.

Освен това на дневен ред са и последиците от уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми. Във вторник New York Times съобщи, че в протокол от своя среща с Тръмп Коми посочва, че президентът е поискал да се спре разследването срещу Майкъл Флин, бивш съветник на Тръмп по националната сигурност.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1,34%.

Автомобилната индустрия беше сред най-зле представящите се в сряда. Акциите на Fiat Chrysler записаха най-голям спад, след като Ройтерс съобщи, че Европейският съюз може да започне процедура срещу Италия. Причината е, че властите в Рим не са проверили обвиненията в манипулации с тестовете за вредни емисии от страна на Fiat Chrysler. Акциите на компанията поевтиняха с над 4%.

Акциите на финансовите компании и банките също поеха надолу заради опасенията, че Доналд Тръмп може и да не успее да прокара политиките си в подкрепа на икономическия ръст.

Скандалите в САЩ пратиха долара на шестмесечно дъно и доведоха до по-висок интерес към японската йена, държавните облигации и златото.

В сферата на макроикономиката Евростат потвърди инфлация от 1,9% на годишна база през април в еврозоната. Във Великобритания статистическата служба показа, че заплатите са се увеличили с 2,1% през първото тримесечие на годината, но в реални изражения те се понижават заради слабата валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още