IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit ще насочи британските туристи към нискобюджетната България, смята експерт

Очакванията са страната да усети косвени ефекти от референдума на Острова и поради скромната си икономика да е слабо засегната

15:36 | 24.06.16 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България като нискобюджетна туристическа дестинация ще спечели от изхода от референдума във Великобритания, коментира за БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Последствията от допитването ще доведат до намаляване на покупателната способност на гражданите на Великобритания. Англичаните ще обеднеят, няма да имат достатъчно пари за пътуване, но това не се отнася за нискобюджетните дестинации като България, коментира експертът.

Винаги, когато икономиката на Великобритания е била във възход, нейните граждани са предпочитали престижните туристически дестинации, а когато са в криза - търсят нискобюджетните, показват наблюденията на Драганов.

Туристическият бизнес в България очаква в периода 2017 -2019 г. страната да е търсена и предпочитана от британските граждани, за които ще е непосилно да почиват в Швейцария, Франция, Германия и Испания и други европейски страни.

До края на туристическия сезон по договорите в туризма, които не са гарантирани с финансова клауза за защита, според която при над 2,5 на сто ръст на курса лира - евро, плащането става по курса към момента на подписването на договора, ще пострадат, смята Румен Драганов.

Според Драганов отражението от референдума върху имотния пазар в страната няма да е чувствително, защото отливът на интерес у британските граждани към покупката на втори дом е започнал още след пика на покупките на такава недвижимост в периода 2001-2008 г. България не е хит на имотния пазар във Великобритания, отдавна ние сме загубили доверието им, допълни Драганов.

България ще усети косвени ефекти от референдума във Великобритания

България със своята скромна икономика пряко ще е най-малко засегната от изхода от референдума във Великобритания, коментира за БТА изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Страната ни обаче ще усети косвените ефекти заради отражението на изхода от референдума върху държави - водещи партньори на Великобритания, с които икономиката ни е обвързана. Като цяло ефектът ще се усети от световната икономика, смята Данев.

По думите му страната ни исторически винаги е била в периферията на имперската политика на Великобритания. Стокообменът ни е относително нисък - под 2,5 на сто от общата търговия на страната, Великобритания е осмият ни търговски партньор в износната листа, напомни Данев.

Британските инвестиции са символични, с изключение на тези в недвижимите имоти, които често играеха спекулативна роля, допълни той. В туризма, където имаме известни позиции, може да се говори за загуби, смята Данев.

Ще има обаче косвени щети за България, като водещите не са свързани с вноската в бюджета на ЕС на Великобритания, защото финансовият евродопинг на структурните фондове невинаги играе положителна роля за българската икономика, смята Данев. Според него дори по-премереното изразходване на тези фондове може да доведе до положителни резултати и намаляване на мощта на политическия елит, който играе главна роля в разпределянето на тези средства.

За българите, които работят и учат във Великобритания, няма да има последствия заради космополитния характер на страната, коментира лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според проф. Георги Генов от катедра Международни отношения в УНСС за България решението на британците може да донесе два плюса. Единият е, че ще се увеличи бюджетната дисциплина, тъй като през 2017 г. в бюджета на ЕС няма да влезе английската вноска в приходната част и няма да излязат разходите, които Обединеното кралство усвояваше. Вторият плюс е, че вероятно ще се появят елементи на отрезвяване, тъй като политическата еуфория и пожеланията доминираха твърде много при вземането на решения в ЕС.

"Ще се премине към прагматизъм, което е добре, защото Европа, разделена на периферия и ядро, не е добра за България. В името на единството ЕС вероятно ще трябва да преосмисли някои свои политики", коментира проф. Георги Генов от катедра Международни отношения в УНСС в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Нито един от дядовците ми НЕ е имал /да го напиша по ясно/ партийна книжка. Единия / и вуйчо ми също/ дори е бил преследван за отказа си да получи такава. За теб и твоите дядовци се СЪМНЯВАМ дали е така.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
Нито един от дядовците ми е нямал партийна книжка. Единия / и вуйчо ми също/ дори е бил преследван за отказа си да получи такава. За теб и твоите дядовци се СЪМНЯВАМ дали е така.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
Защо смяташ че "плюя" България? Не са ли такива фактите? Не ни ли смятат за "мазна закусвалня" в която в менюто влизат дори момичета редовите британци ? Какво би променило премълчаването на този ФАКТ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 7 години
ей подмокряш ли се като плюеш срещу България, дядо ти навремето колко затри в Белене ? да ти ... майката долана !!! без полит коректност към предатели като теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
STRAHO
преди 7 години
"...нискобюджетната България" Как само звучи! :)))) .."там обслужват за без пари" "Страната на тези които сменят *** на вашите родители "ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
dzk
преди 7 години
гладна кокошка, английски туристи сънува. Още един самозван "експерт", според който сега вече британците са бедни просяци които не могат да си позволят нищо друго освен да идван на тълпи в богата и просперираща България където всичко е супер изгодно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
khao
преди 7 години
а твоята роля ква ще е, щото като те видех на снимката къв тапициран скелет си кво ще го дириш там ... или ние ще ги сваляме ти ще ги риташ ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още