IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit спъва новите назначения в британските компании

Частният сектор е колеблив за новите назначения и курсове за квалификация и преквалификация

12:15 | 15.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Работодателите във Великобритания са станали по-сдържани по отношение на новите назначения след вота на страната за излизане от Европейския съюз (ЕС) в края на юни.

Делът на компаниите, които възнамеряват да увеличат броя на служителите си през следващите три месеца, се понижава след референдума от 40 на 36 на сто, става ясно от публикувано в понеделник от Ройтерс проучване на Кралския институт за персонал и развитие (Chartered Institute of Personnel and Development – CIPD) и на компанията за подбор на персонал Adecco UK & Ireland.

Като цяло продължава да има склонност към нови назначения и при много компании цари принципът „business as usual", пояснява CIPD. Преди всичко в частния сектор обаче е налице нарастваща предпазливост.

И по отношение на преквалификацията и допълнителните обучения работодателите са предимно колебливи. Всеки пети очаква да свие инвестициите си в обучение и преквалификация вследствие на планираното напускане на ЕС.

Икономисти очакват заради несигурността за бъдещите търговски отношения с ЕС Великобритания да изпадне в рецесия. Почти два месеца след вота за Brexit от 23 юни все още няма ясен календар на действията, нито поне приблизителна дата за излизането на страната от ЕС. Като най-вероятен изглежда поне според Sunday Times сценарий с напускане едва в края на 2019 г., вместо в началото на същата година, както се очакваше досега.  

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още